Állami ösztöndíjakat nyertek a Zeneakadémia növendékei

2020. március 31.

Kihirdették a Fischer Annie zenei előadóművészeti, a Kodály Zoltán zenei alkotói és a Lakatos Ablakos Dezső jazz-előadóművészeti ösztöndíjak idei nyerteseit, köztük van a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem több diákja is.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma megbízásából a Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. idén is meghirdette az ifjú tehetségeket felkaroló állami zenei ösztöndíjpályázatokat, amelyek szakmai lebonyolítója a Filharmónia Magyarország Nonprofit Kft.

A szakmai kuratóriumi döntések után 2020-ban Fischer Annie zenei előadóművészeti ösztöndíjban tizennégy, Kodály Zoltán zenei alkotói ösztöndíjban kilenc, Lakatos Ablakos Dezső jazz-előadóművészeti ösztöndíjban három fiatal részesül. E juttatások a rendszeres pénzbeli támogatáson és fellépési lehetőségeken túl segítik a tehetséges fiatalokat pályájuk elindításában is.

A díjazottak között van a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem hallgatói közül Kökény Eszter (hegedű MA II.) és Magyar Valentin (zongora BA I.), akik megosztott Fischer Annie-ösztöndíjat kaptak, Szenthelyi Krisztián (ének BA II.) és a tavalyi Bartók Világverseny zongora fordulójának második díjasa, a nemrég végzett Balogh Ádám teljes Fischer Annie-ösztöndíjat nyert. Oláh Kálmán (szaxofon BA III.) Lakatos Ablakos-ösztöndíjban részesült.

A Fischer Annie háromszoros Kossuth-díjas magyar zongoristáról, Kiváló Művészről elnevezett ösztöndíj tehetséges, fiatal hangszeres és énekes szólistákat díjaz. A Kodály Zoltán zenei alkotói ösztöndíj célja, hogy segítse a fiatal zeneszerzőket, zenetudósokat pályájuk elején és lehetőséget teremtsen a magas színvonalú alkotótevékenységhez. Lakatos Ablakos Dezső a magyar jazztörténet kiemelkedő alakja volt, mai napig a legjobb magyar altszaxofonosként tartják számon. A róla elnevezett ösztöndíj a harminc év alatti jazz-előadóművészek pályakezdését, fejlődését támogatja.