Amerika felé nyit a Zeneakadémia

2013. május 3.

Teltházas, sikeres koncert mutatta meg az amerikai és magyar zenekultúra kapcsolatának erejét New Yorkban, a Carnegie Hallban csütörtök este.

Teltházas, sikeres koncert mutatta meg az amerikai és magyar zenekultúra kapcsolatának erejét New Yorkban, a Carnegie Hallban csütörtök este - mondta el Batta András, a Zeneakadémia rektora az MTI-nek pénteken. Az intézmény tanára, Bársony Péter brácsaművész magyar művekből állította össze a Leon Botstein által vezényelt American Symphony Orchestra műsorát, amelyben Kelemen Barnabással szólistaként működött közre.


A programnak különleges jelentőséget adott, hogy Weiner László, Nádor Mihály és Gyopár László szerzők - akiknek egy-egy művét adták elő - mindannyian a vészkorszak áldozatai. Az Izraelben nagy tiszteletnek örvendő magyar származású brácsaművész, Pártos Ödön egy műve mellett Dohnányi Szegedi miséje is felcsendült az esten, az Egyesült Államokban első alkalommal - számolt be az MTI-nek telefonon Batta András, aki szintén megtekintette a hangversenyt.

 

"Két magyar brácsás lépett fel előttem szólistaként a Carnegie Hallban, bár amerikai zenekarral én voltam az első. Az egyikük éppen Pártos Ödön volt, akinek egy kompozícióját játszottam" - mondta el a koncertről Bársony Péter, aki DLA disszertációját is Pártos Ödön életművéből írta.

 

Batta András kiemelte, hogy a Zeneakadémia másik ifjú tanára, Kelemen Barnabás álló tapsos sikert aratott a 2700 néző előtt. Kiemelte: sikerrel igazolódott, hogy Nádor Mihály hegedűversenye felfedezésre érdemes mű.

 

A magyar tematikájú koncert Leon Botstein karmester kezdeményezésére jött létre, aki több szálon is szorosan kötődik Magyarországhoz. Botstein a Közép-európai Egyetem (CEU) kuratóriumának elnöke és a New York állambeli Bard College elnöke. A 2005 óta zenei fakultást is működtető egyetem szoros kapcsolatokat ápol a magyar zenekultúrával, a Zeneakadémiával cserediák-programot tart fenn.

 

Bard College

 

A kapcsolatnak a Zeneakadémia főépületének újranyitása után még szorosabbá kell válnia, a budapesti intézmény meghívására Leon Botstein idén ősszel Magyarországon vezényel, 2014-ben pedig a Bard College Szimfonikus Zenekara lép fel a Liszt Ferenc téri épületben - részletezte a terveket Batta András.

 

Korábban több magyar oktató, köztük Gyivicsán György harsonaművész, Nemes Norbert László kórusvezető, zenepedagógus, Szabó József Zsolt fagottművész, valamint Várjon Dénes és Simon Izabella zongoraművész tartott az amerikai campuson mesterkurzusokat és koncertet.

 

A Bard College a 21. század számára nevel muzsikusokat, akik nemcsak a zenei pályán képesek boldogulni. Az intézményben a hangszeres képzés mellett egy másik - például bölcsész vagy közgazdász - szakot is el kell végezniük a hallgatóknak.

 

A csaknem százéves egyetem magyar kapcsolatai 1957-re nyúlnak vissza, amikor több mint háromszáz menekült magyar fiatal számára adott ellátást és lehetőséget a nyelvtanulásra. Közöttük volt a rendszerváltás után hazatelepült orvos-kutató és író, Bitó László; az ő kapcsolatai révén kerültek a Bard College konzervatóriumának pályázatai Magyarországra.

 

forrás: MTI