Amerikai népzene a Zeneakadémián

2024. március 13.

A Kentucky államban lévő Morehead State University hallgatói és oktatói látogattak el a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Népzene Tanszékére a minap.

Az amerikai intézmény többek közt az Appalache-hegységben embert próbáló bányászélet közepette kivirágzott népzenét oktatja, például a country részeként számon tartott bluegrasst, amely az 1940-es években alakult ki a gospel és különféle tánczenék elemeiből.

A Morehead küldöttségének élén Daxson Lewis  tanszékvezető állt, és az amerikai hallgatók mellett az idei mentorprogram négy magyar résztvevője is fellépett a Zeneakadémia Semmelweis utcai épületében egy rögtönzött, oldott hangulatú koncerten. A zene mellett a játéktechnikára és a képzésükre vonatkozó információkat is megosztottak a látogatók. Például azt, hogy bár a magyar népzenéhez hasonlóan ott is vannak zenei dialektusterületek, de nem annyi, emellett inkább a játékmód és a hangolás különbözik, a hangszerek, hangszertársulások nem, valamint hogy az énekesek szerepe nem kiemelt az ottani együtteseknél, hanem az egész csapat áll a fókuszban.

A két egyetem kapcsolata több évre nyúlik vissza. A Petőfi Kulturális Ügynökség ugyanis 2022-ben pályázatot indított fiatal népzenészeknek, Ferenczi György ötlete nyomán és kezdeményezésére. A nyertesek ösztöndíjasként tanulhatnak az amerikai East Tennessee State University és a Morehead State University népzenei tanszékén. A cél az, hogy a magyar fiatalok más műfajokon, stílusokon át hatásos módszereket megismerjenek, megtanuljanak, hogy azután itthon taníthassák ezeket.

Az idén tehát már harmadik éve folyó mentorprogramban mindig részt vesznek a Zeneakadémia népzenész hallgatói is.

Az esemény után a vendégek megtekintették a Zeneakadémia központi épületét is.