Anda Géza zongoraművész lakóházának koszorúzása

2011. november 18.

Anda Géza zongoraművész lakóházának koszorúzása

 

Anda Géza, a 20. század kimagasló zongoraművésze 90 éve született Budapesten. A magyar és a svájci kultúra büszkeségének számító előadóművész egykori lakóházán, a XII. kerületi Tartsay Vilmos utca 19. szám alatt november 19-én a művész 90. születésnapján Szőcs Géza kultúráért felelős államtitkár helyezett el koszorút.

 

Az ünnepélyes eseményen részt vett Fonti Krisztina, a XII. kerület alpolgármestere, Robert Bachmann, a szegedi Gál Ferenc Hittudományi Főiskola Szent Gellért Zenetudományi és Etikai Intézete vezetője, Vásáry Tamás zongoraművész, Batta András a Zeneakadémia rektora és Dráfi Kálmán zongoraművész a Zeneakadémia Billentyűs Tanszékének vezetője is.

 

 

Szőcs Géza a megemlékezést egy személyes történettel indítva elmondta: a művészre akkor figyelt fel először, amikor 30-35 évvel ezelőtt volt szerencséje Zürichben megvásárolnia Anda Géza egyik lemezét. Ez az "ismeretség" vezetett el a mai napi koszorúzáshoz - tette hozzá.
 
Az államtitkár felolvasta Kocsis Zoltán zongoraművész sorait, aki úgy fogalmazott: annak ellenére, hogy az élet elsodorta Magyarországról, Anda jellegzetes kelet-európai művész volt. Szőcs Géza megjegyezte, hogy az ország számos kiemelkedő művészt adott a világnak, és sajnálatát fejezte ki, hogy e művészeket szó szerint „a világnak adtuk”, hiszen oly sok tehetséges művésznek kellett elhagynia az országot.

 
Vásáry Tamás zongoraművész, karmester, akinek számos személyes élménye fűződik Anda Gézához, végezetül elmondta: a művész a magyar kultúra babérkoszorújának egyik levele.

A kulturális tárca célja útjára indítani az „Anda-kultuszt” annak érdekében, hogy az zenetörténet eme kimagasló alakja közelebb kerülhessen a magyarokhoz. Azért, hogy a művészre méltóképpen tudjon emlékezni hazája, lakóházára féldombormű kerül, és a tervek szerint szobrot is kap a kerületben - tájékoztatott.

 

 

 

A kezdeményezés egyik elő példája az Anda Géza ösztöndíj, amelyet a zürichi székhelyű Anda Géza Alapítvány hozott létre. Az ösztöndíj célja az, hogy a világhírű magyar származású zongoraművész, a Liszt Akadémia egykori hallgatója, Anda Géza hazájában támogatást nyújtson ifjú zongoraművészek számára.

 

Az ösztöndíjat a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem és a szegedi Gál Ferenc Hittudományi Főiskola Szent Gellért Zenetudományi és Etikai Intézete hirdeti meg, évente egy magyar származású zongorista hallgatónak, aki még nem zárta le felsőfokú tanulmányait a mester fokon.

 

Az ösztöndíj összege egy évre 5000 Euro, idei kedvezményezettje Teleki Gergő a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem fiatal zongorista hallgatója.