Aoki Kanon nyerte a Zeneakadémia Hubay-díját

2022. április 11.

Április 9-én rendezte meg növendékeinek a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem a Hubay-díjért zajló versengést, amelynek zsűrijében az intézmény neves oktatói foglaltak helyet.

Az egyetem MA I. és MA II. éves hallgatói vehettek részt a csaknem háromszázezer forint összdíjazású, a Hegedű Tanszéki Csoport által szervezett megmérettetésen. A korábban évenkénti versenyt az 1970-es években Kovács Dénes keltette életre, így az esemény a világszerte elismert néhai hegedűművész, iskolateremtő mester és egykori rektor emléke előtt is tisztelegni kívánt.

A diákoknak négy műsorszámot kellett előadniuk a megadott repertoárlistáról, amelyen Hubay-művek, Beethoven két románca, két Mozart-rondó, valamint Bartók, Brahms, Csajkovszkij, Dvořák, Glazunov, Goldmark, Mendelssohn és Sibelius hegedűversenyeinek nyitótétele szerepelt.

A zsűriben az egyetem oktatói foglaltak helyet: Banda Ádám tanszéki csoportvezető, Baráti Kristóf tanszékvezető, Földesi Lajos, Gulyás Márta, Járdányi Zsófia, Kapás Géza, Dr. Kertész István és Perényi Eszter.

Döntésük értelmében az 1. díjat Aoki Kanon (MA I., főtárgytanár: Nagao Haruka, Perényi Eszter), a megosztott 2. díjat Soós Áron (MA I., főtárgytanár: Banda Ádám) és Somogyi Barnabás (MA I., főtárgytanár: Perényi Eszter), a 3. díjat pedig Sebastian Wyss (MA II., főtárgytanár: Banda Ádám) nyerte el.

 

Baráti Kristóf tanszékvezető, Somogyi Barnabás, Soós Áron, Aoki Kanon, Sebastian Wyss és Banda Ádám csoportvezető (fotó: Zeneakadémia/Posztós János)

 

Hubay Jenő, születési nevén Huber Jenő (Pest, 1858. szeptember 15. – Budapest, 1937. március 12.) a 19. század utolsó negyedében a világ hegedűművészeinek élvonalába tartozott, jelentős elismerést vívott ki kamaramuzsikusként is. Előbb brüsszeli, majd budapesti vonósnégyesével és szonátapartnereivel a legmagasabb igényű muzsikálásnak igyekezett híveket szerezni. Zenepedagógusként is kiváló eredményeket ért el, a Brüsszeli Királyi Konzervatórium hegedű tanszakának éléről tért vissza Magyarországra, ahol a Zeneakadémián szintén a hegedű tanszakot vezette. A Hubay-iskolából olyan híres művészek kerültek ki, mint Geyer Stefi, Vecsey Ferenc vagy Szigeti József. 1919-től 1934-ig a Zeneakadémia igazgatója is volt. A 19. század végétől népszerűek voltak hegedűművei és magyar, francia, valamint német dalai. Később érdeklődése egyre inkább a nagyobb szabású, szimfonikus és színpadi műfajok felé fordult: A cremonai hegedűs és az Anna Karenina című operáival maradandót alkotott.

 

Az esemény a Magyar Művészeti Akadémia támogatásának köszönhetően valósult meg.

Címkék