Áramlatok

2015. december 3.

Az Áramlatok: Bécs-Baltikum-Budapest kortárs zeneszerzés sorozat a Zeneakadémián projekt a bécsi, helsinki és budapesti zeneakadémiák fiatal zeneszerzőinek teremt lehetőséget a közös alkotómunkára és tapasztalatcserére.

A koncepció alapja az LFZE és a bécsi Zeneakadémia (Universität für Musik und darstellende Kunst Wien) közti jó viszony, amelynek keretében a két intézmény egy minden alkalommal változó harmadik partnerrel közösen megtartott kortárs zenei eseménysorozatban szimpóziumokat, koncerteket és workshopokat szervez, hogy a szűkebb és tágabb régióban betöltött kiemelkedő szerepüket sokrétű együttműködésben kamatoztatva járuljanak hozzá a zenei hagyományok és zeneszerzési tapasztalatok regionális áramlásához.

A 2015 májusában megrendezett szimpóziumon a budapesti és bécsi zeneakadémiák mellett a prágai zeneszerzés tanárok és diákok utazhattak Budapestre, hogy megvitassák saját darabjaikat és a zeneszerzés modern trendjeit érintő legfontosabb kérdéseket, és hallhatták saját műveiket magyar hallgatók tolmácsolásában.

Most, 2015 decemberében, a meghívott harmadik partner a Sibelius Akadémia, ahonnan ugyancsak egy zeneszerzés professzor és két diák érkezik a közös workshopra, hogy a bécsi és budapesti delegációval közös munka során feltárják a kortárs zeneszerzésben meglehetősen alulreprezentált hangszer, a nagybőgő, illetve a fagott használatában rejlő lehetőségeket. Az idei alkalom különlegessége, hogy egy szekció erejéig a szlovák VENI Academy 4x4 Kortárszenei Workshop résztvevői is bekapcsolódnak az Áramlatok programjába.

A sorozat második fordulójában, 2016 májusában, a workshop folyamán előkészített, nagybőgőre és fagottra komponált alkotásokkal térnek vissza Budapestre a fiatal zeneszerzők, hogy hangverseny keretében – a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem hallgatóinak közreműködésével – mutassák be darabjaikat a többi résztvevőnek és a közönségnek.

Az Áramlatok Workshop programja (2015. december 10-11.)

Helyszín: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem, Főépület, Liszt Ferenc tér 8.

 

2015. december 10., csütörtök

13.00-14.00: Kortárszenei Workshop a VENI Academy 4x4 Kortárszenei Workshop és az Áramlatok projekt tagjainak részvételével (X. terem)

14.00-15.30: Szimpózium (XXVII. terem)

16.30-18.00: Bemutató: fagott (X. terem)

 

2015. december 11., péntek

13.00-15.00: Szimpózium (XXVII. terem)

16.00-17.30: Bemutató: nagybőgő (X. terem)

19.00: Koncert (Kupola), részletek programot ld. itt!

 

A program támogatója a Nemzeti Kulturális Alap.

Címkék