Artisjus-díjat kapott a Zeneakadémia négy oktatója

2020. március 3.

Oláh Kálmán az év zeneszerzője, Tálas Áron az év junior könnyűzenei alkotója, Virágh András Gábor az év komolyzenei művéért járó, Kecskés D. Balázs pedig az év junior komolyzenei alkotója elismerést kapta meg az Artisjus idei díjátadó gáláján.

Huszadik alkalommal adták át az Artisjus szerzői jogi egyesület díjait, amelyeket a szakma ítél oda: a szélesebb körtől beérkező javaslatok alapján zenei és irodalmi szerzőkből, valamint zeneműkiadóból álló vezetőség döntött az elismerésekről. A harminc év alatti könnyűzenei szerzőket hatodik éve díjazza a szervezet. A hétfői díjátadó helyszíne a Dalszerző Expo részeként a Budapest Music Center koncertterme volt, ahol hét zenei kategóriában ismerték el a szerzőket, valamint idén is odaítélték a tavalyi év legjobb produkciójának járó kitüntetést.

A 2020-as év könnyűzenei szerzője Oláh Kálmán, a kortárs dzsessz kiemelkedő alakja lett. Szerzői és előadói hivatása mellett a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem zongora- és zeneszerzéstanára. Számos nemzetközi fesztiválon és rangos koncerthelyszínen fellépett már. A Liszt- és Erkel-díjas zongorista-zeneszerzőt a távirati iroda tudósítása szerint Németh Alajos méltatta.

Az év junior könnyűzenei alkotóinak járó díjat Hegyi Dóra „Ohnody”, Tálas Áron és az Antares együttes vehette át. Tálas Áron a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem tanára, és zenekara, a Tálas Áron Trió sok éve sikerrel van jelen a hazai és a nemzetközi zenei életben: Japánban jelent meg első lemezük (Floating Island), a BMC adta ki a Little Beggart, mindkettőn saját kompozíciói hallhatók.

Az év komolyzenei műve Virágh András Gábor Gregorian Notes című darabja, illetve Sugár Miklós L. v. B. alio modo című zeneműve lett. Az Erkel Ferenc-díjas Virágh András Gábor a budapesti Szent István Bazilika orgonaművésze, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem tanársegédje, műveivel több versenyen nyert már. A gálán Madarász Iván méltatta művét.

Az év junior komolyzenei alkotója címet Kecskés D. Balázs kapta, aki négy éve szerezte diplomáját a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen, ahol jelenleg óraadó tanár, több műve sikert ért el különféle versenyeken.

Egyéb kategóriákban átadott díjak: Tátrai Tibor gitáros-zeneszerző (könnyűzenei alkotói életműdíj), Hujber Szabolcs (év könnyűzenei szövegírója), Lévai Balázs Like a Child című dokumentumfilmje (év produkciója), Niczky Géza (év magyarnóta-szerzője).

A Zeneakadémia az Artisjus támogatásával ezekben a hetekben tart négy vidéki városban zeneszerző roadshowt, amelyen a diákok az egyetem tanárainak vezetésével új műveket írnak, melyek közül a legjobbakat a Solti teremben március 13-án gálakoncerten mutatják be.