Artisjus-díjat kapott a Zeneakadémia néhai rektora és egyik tanára

2021. május 7.

Kihirdették a szerzői jogi szervezet idei zenei díjait: az Év Komolyzenei Műve elismerést a nemrég elhunyt Soproni József, illetve Horváth Márton Levente egy-egy kompozíciójának ítélték oda.

Soproni József művének, a 9 dal Czigány György verseire című szerzeménynek még a mester idén április végi halálát megelőzően ítélte oda az elismerést az Artisjus vezetősége.

A Nemzet Művésze címmel kitüntetett, többek közt Kossuth-díjas zeneszerző-zenepedagógus életművét a díj kapcsán Madarász Iván, a szervezet elnöke, a Zeneakadémia oktatója méltatta.

„Aki ismerte Sopronit, a Tanár urat, annak nyilvánvaló volt, hogy mint szerző lényének legfőbb vonásait képes volt műveiben közvetlenül megnyilvánítani. Tanítványai introvertált embernek vélték, és ez a befele fordultság egyfajta szemérmes kitárulkozásban jelent meg kompozícióiban. A visszahúzódó ember műveiben az őszinte önvallomás intim élményébe avatja hallgatóját. Soproni zenéjében a részlet és műegész kettőssége, illetve ezek egyensúlya az aprólékos kimunkáltság és a nagyvonalúság együttes jelenlétében valósul meg. Az érték, amely egész életét áthatotta és minden művéből egyértelműen kisugárzott: a humánum” - szól a laudáció.

Szintén megkapta az Év Komolyzenei Műve díjat Horváth Márton Levente Scrollin' című szerzeménye. A Zeneakadémia Egyházzene Tanszékének adjunktusa 2006-ban orgona, 2007-ben zeneszerzés szakon végzett az intézményben, 2014-ben doktori fokozatot szerzett, 2010 óta tanít alma materében és a Bartók Konzervatóriumban.

 

Több alkalommal elnyerte a Zeneakadémia házi zeneszerzőversenyének első díját és az Académie Musicale de Villecroze ösztöndíját. 2005-ben a Hungaroton kiadta szerzői lemezét, 2008 és 2010 között Kodály Zoltán-ösztöndíjban részesült. 2016-ban zeneszerzői munkásságáért megkapta az Erkel Ferenc-díjat, 2018-ban pedig a KÓTA-díjat. Hollós Máté, Erkel-, és Bartók–Pásztory-díjas zeneszerző, az Artisjus vezetőségi tagja így méltatta a most kitüntetett szerzeményét: „Scrollin’ – a cím görgetést jelent. Ez a 21. századi tevékenység és életérzés fiatal komponistát sejtet. 38 év a mai világban zeneszerzőknél még fiatal. Már nem pályakezdő, de még nem írta meg életműve javát. Mennyiségi javát semmiképp, a minőségi felé annál inkább tart, hiszen 2020-ban az ArTRIUM kortárs zenei rádiós hangversenysorozat megrendelésére komponálhatta művét. A mű egy igazi szimfonikus zenekari faktúrában gondolkodni képes alkotó sikeres próbálkozása a meddő görgetés ábrázolására – és egyben bírálatára.”

Az Év Junior Komolyzenei Alkotója címet Molnár Viktor kapta. A zeneszerző, zongorista, tanár, professzionális kottagrafikus a Zeneakadémián diplomázott 2019-ben, a fiatal zeneszerző generáció ígéretes tagja és kiválósága. Művei számos hazai koncerthelyszín programjában szerepelnek, de megszólalnak külföldön is (Ausztria, Németország, Olaszország, Amerikai Egyesült Államok). Élő- és előre rögzített elektronikával is dolgozik, valamint igyekszik beépíteni a magyar népi kultúra egy részét és a magyar irodalmat. A koncertekre írt önálló kompozíciók mellett hangszereléseket készít, illetve előadóként is szerepet vállal klasszikuszenei koncerteken vagy társművészeti produkciók zongoristájaként. Számos szakmai elismerés birtokosa: kétszer kapott Kodály Zoltán-ösztondíjat (2020 és 2021), megnyerte a Nemzetközi Gustav Mahler Zeneszerzőversenyt (2020) és az Arany János Zeneszerzőversenyt (2018), a milánói Scuola Internationale Musica zeneszerző versenyének III. helyezettje (2019), ill. a németországi Progressive Classical Music Award V. helyezettje (2019). A Weiner Leó Zeneművészeti Szakgimnázium és a Kroó György AMI tanára, az Egy Hangversenyteremért Alapítvány online zeneműkiadó szerkesztőségi tagja. Bánkövi Gyula így méltatja tevékenységét: „Bár lírai, művészi alkat, mégis otthon érzi magát a XXI. század zajos világában. Nemcsak magabiztosan mozog e robogó világban, hanem abban élve, alkotva, pontosan tervezi jövőjét. Tudatos minden zeneszerzéssel kapcsolatos mozdulata. Tipikus versenyző alkat – lesi, keresi a lehetőségeket, ahol megmérettetheti magát kortársaival. A megannyi elnyert díj azonban nem megnyugtatja, hanem új és újabb kihívások felé hajtja.”

Az Artisjus 21. alkalommal díjazza a legkiválóbbnak ítélt kortárs zeneszerzőket és szövegírókat azzal a céllal, hogy felhívja a figyelmet a sikeres zenei produkciókba fektetett szerzői munkára. Az elismerés presztízse elsősorban abban rejlik, hogy a pályatársak ítélik oda a díjakat a kitüntetett művészeknek.

Könnyűzenei alkotói életműdíjban részesült Fábri Péter, Borlai Gergő az év zeneszerzője címet, Major Eszter pedig az év szövegírójának járó díjat kapja a szerzői egyesülettől. A 2020-as év produkciója a Random Trip, az év nótaszerzője pedig Éliás Tibor lett. A testület posztumusz junior díjjal tiszteleg az idén elhunyt Siklósi Örs dalszerzői munkája előtt. Az irodalmi elismeréseket már korábban kihirdették.