Átadták a 2024-es Prima Primissima Díjakat

2023. december 5.

Ezúttal is tíz kategóriában vehették át a rangos kitüntetést a magyar szellemi élet, művészet, tudomány és sport jeles képviselői.

Az elismerés és ezzel az egyenként 15 millió forint nyerteseit a minap a Müpában tartott gálaesten hirdették ki. Építészet kategóriában Ferencz Marcel, képző- és iparművészet kategóriában Lukácsi László üvegszobrász, oktatás és köznevelés kategóriában Katz Sándor középiskolai matematika-fizika tanár, tudomány kategóriában Kiss L. László fizikus, csillagász vehette át a díjat. Irodalom kategóriában Kontra Ferenc író, költő, műfordító, szerkesztő, ismeretterjesztés és média kategóriában az M4 Sport televíziós sportcsatorna, sport kategóriában Faragó Tamás olimpiai-, világ- és Európa-bajnok vízilabdázó, mesteredző kapta a kitüntetést.

Népművészet és közművelődés kategóriában Gőz László harsonaművész, a Zeneakadémia egykori növendéke és tanára, a Budapest Music Center alapítója és vezetője, zeneművészet kategóriában az ugyancsak az itt végzett és egy időben az intézményben oktató Sapszon Ferenc karnagy nyerte az elismerést. Színház-, film- és táncművészet kategóriában Tarr Béla filmrendező, forgatókönyvíró vehette át a kitüntetést, az ugyancsak 15 millió forinttal járó közönségdíjat pedig a Zeneakadémián is gyakran fellépő Hollerung Gábor karmester, karvezető, a Budafoki Dohnányi Zenekar vezetője kapta.

Ahogy beszámoltunk róla, az elismerésre jelölt és így Prima-díjassá vált, szeptember végén kihirdetett három-három kitüntetett között ott van népművészet és közművelődés kategóriában Juhász Zoltán népzenész, kutatómérnök, a Zeneakadémia és az Óbudai Népzenei Iskola oktatója is.

 

Sapszon Ferenc, Gőz László és Juhász Zoltán (forrás: www.primaprimissima.hu)

 

A húsz éve alapított elismerés gálaünnepségén Csányi Sándor, a Prima Primissima Alapítvány kuratóriumának elnöke helyett Freund Tamás neurobiológus, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) elnöke köszöntötte a testület nevében a jelenlévőket, akik között ott volt Lévai Anikó, a kormányfő felesége, Pintér Sándor belügyminiszter, Nagy István agrárminiszter, Lantos Csaba energiaügyi miniszter, Áder János és Schmitt Pál korábbi köztársasági elnökök, valamint Plácido Domingo operaénekes.

„Ma este olyan embereket ünneplünk, akik a legmagasabb szinten jelenítik meg az elhivatottságot, a kreativitást és innovációt, az értékteremtő emberi elme csodálatos képességét” – hangsúlyozta Freund Tamás, örömtelinek nevezve, hogy 2023-ban több jelölés érkezett a díjra, mint bármely megelőző évben. Hozzátette: az elismerés nemcsak a díjazottakat illeti, hanem azokat is, akik támogatták, segítették őket, és hisznek abban, hogy a tehetség és az elkötelezettség kibontakoztatása által valamennyien hozzájárulhatunk közös jövőnk építéséhez. Azt mondta, a díjazottak nem csupán szakmai sikereikkel tűnnek ki, de példát és új utakat mutatnak az ifjabb generációnak is, valamint hogy a gálaest egyúttal arra a felelősségre is emlékeztet, hogy ápoljuk és támogassuk a tehetséget, segítsük a következő generációkat az álmaik megvalósításában. Mint kiemelte, az eseményen jelenlévő vállalkozások vezetőinek támogató tevékenysége nem csupán felelősségérzetüket példázza, hanem egyúttal befektetést is jelent a társadalom gazdagabb és egészségesebb jövőjébe. „Ne felejtsük el, hogy a tehetség, az elszántság és a közösségi összefogás ereje mindig elvezet a sikerhez” – zárta köszöntőjét Freund Tamás.

A gálaest műsorában a korábbi évek Junior Prima, Prima és Prima Primissima díjasai, valamint korábbi Megyei Prima díjasok léptek fel.