Átadták a Bartók-Pásztory díjakat

2011. március 25.

A szokásoknak megfelelően Bartók születésnapján, egyetemünk rektora, Dr. Batta András adta át az idei Bartók-Pásztory díjakat. Két kiváló oktatónk is a díjazottak között található!

 

Az MTI híradása szerint a 2011 évi díjazottak: Szőnyi Olga operaénekes, Prunyi Ilona zongoraművész, Fekete Gyula zeneszerző és a MÁV Szimfonikus Zenekar.


A kiváló mezzoszopránnak, a Magyar Állami Operaház örökös tagjának, Szőnyi Olgának a neve hosszú évekre egybeforrt Bartók egyetlen operájának, A kékszakállú herceg várának hősnőjével, Judittal. 1952-ben szerződött az Operaházhoz, ahol 1954-ben mutatkozott be Verdi Don Carlosának Eboli szerepében. Számos külföldi fesztiválon is alakította Juditot.

 

Prunyi Ilona, a Zeneakadémia docense egyike a legvirtuózabb zongoristáknak. Bartók kortársa, Dohnányi Ernő több rendkívüli nehézségű zongoraművét tartja repertoárján és vette lemezre. Emellett a kortárs magyar alkotók, például Láng István, Hollós Máté szívesen bízzák rá új kompozícióik bemutatását.

 

Fekete Gyula ugyancsak tanára a Liszt Ferenc alapította akadémiának. A zeneszerző alakját felidéző új operáját az Excelsior!-t a 2011-es Budapesti Tavaszi Fesztivál nyitónapján, egy hete mutatták be.

 

Az 1946-ban alapított MÁV Szimfonikus Zenekar története során mindvégig hű maradt Bartók és Kodály "népművelői" szellemiségéhez. Az utóbbi években azzal emelkedik ki a szimfonikus együttesek közül, hogy kortárs magyar - olykor külföldi - alkotóktól rendszeresen új zeneműveket rendel és műsorra tűz.