Liszt szerepe a zongorajátszásban ugyanaz, mint Euklideszé a geometriában.

Alan Walker

Átadták az idei Fischer Annie-, Kodály Zoltán- és Lakatos-Ablakos Dezső-ösztöndíjakat

2015. március 24.

A támogatott fiatal komolyzenei és jazz előadóművészek, zeneszerzők és zenetudósok között ezúttal is zeneakadémista, nemrég végzett, illetve doktorandusz hallgatók voltak többségben.

Az ösztöndíjakat 2015. március 23-án hétfőn a Zeneakadémia Solti Termében átadó Hoppál Péter kulturális államtitkár köszöntőjében a mindennapi, kitartó gyakorlás mellett annak a közegnek a kiemelkedő fontosságát hangsúlyozta, amelyben a fiatal tehetségek nap, mint nap fejlődnek, kibontakoznak. Úgy vélte, a zene kedvező pálya abból a szempontból, hogy más, monotonabb területeknél itt nehezebb megcsömörleni a napi gyakorlástól. "Hódítsák meg a világot, és maradjanak magyarok" – üzent az ösztöndíjasoknak beszéde zárásaképpen.

Idén Fischer Annie-ösztöndíjban részesült Deák Sára hegedűművész, a népes és kiváló szombathelyi hegedűs dinasztia legfiatalabb képviselője; G. Horváth László hegedűművész, az Anima Musicae kamarazenekar egyik alapítója; Karasszon Dénes gordonkaművész, aki többek között historikus előadóként szerzett magának nevet; és Kiss Péter zongoraművész, aki most harmadik alkalommal nyerte el az ösztöndíjat, és elsősorban kortárs darabok kiemelkedő előadójaként vívott ki magának elismerést. Fischer Annie-ösztöndíjat kapott továbbá Környei Miklós gitár- és Razvaljajeva Anasztázia hárfaművész, akik már a néhány évvel ezelőtt létrehozott zeneakadémiai tehetség-programban is részt vehettek, azóta pedig közös kamara-formációban is működnek; Kruppa Bálint és Nyári László, két ígéretes hegedűművész, akik vonósnégyes tagjaiként is működnek; és Sivák-Nyakas Orsolya énekművész, akinek elsősorban oratóriuménekesként jósolnak fényes jövőt a szakemberek. Az ösztöndíjban részesült még Szokolay Ádám Zsolt többszörös versenygyőztes zongoraművész, a híres muzsikuscsalád immár negyedik generációjának tagja; Tóka Ágoston Junior Prima díjas orgonaművész, aki a közeljövőben több rangos nemzetközi orgonaversenyen is megméreti magát többek között saját átirataival és improvizációival; valamint Varga Gergő Zoltán zongoraművész.
 

Szokolay Ádám Zsolt átveszi az oklevelet Hoppál Pétertől (fotó: MTI / Kovács Tamás)

 

Kodály Zoltán-ösztöndíjat kapott Alpár Balázs, Horváth Bálint, Lustyik Ákos és Solti Árpád zeneszerző, valamint Ránki András és Zsovár Judit zenetudós. A Lakatos-Ablakos Dezső jazz-ösztöndíj 2015. évi díjazottja Miklós Szilveszter dobos, Mózes Tamara énekes, zongorista és Lakatos Sándor szaxofonos lett. A kulturális tárca 1998-ban alapította meg a Fischer Annie előadóművészeti ösztöndíjat, amelyet a következő években kibővített a jazz, a táncművészet, a zeneszerzés és zenetudomány, valamint a képző- és iparművészetek különböző ágaira. Az ösztöndíjak szerepe és jelentősége kettős: egyrészt fellépésekhez segítik a díjazottakat, másrészt rendszeres pénzbeli támogatást nyújtanak. Az ösztöndíjat egy évre nyerhetik el a harminc év alatti zenészek, és legfeljebb kétszer pályázhatnak újra.

Gratulálunk a díjazottaknak!

MTI / zeneakademia.hu

Címkék