Átalakul a tanárképzés! Előzetes információk

2012. december 9.

Amint arról a médiában az elmúlt hónapokban gyakran lehetett hallani, a Kormány átalakítja a tanárképzést. Az ezzel kapcsolatos kormányrendelet október elején jelent meg, a részleteket szabályozó miniszteri rendelet megalkotása még folyamatban van. A zenei tanárképzést is nagyban érinti a változás.

 

Az új tanárképzési szakok meghirdetésére várhatóan a felsőoktatási felvételi tájékoztató – 2013 januárjában megjelenő – hivatalos kiegészítésében lesz lehetőség. Az új rendszer számos vonatkozásban előnyösebb lesz a mostaninál, ezt szem előtt tartva a 2013. év elején érdemes fokozott figyelmet fordítani az újabb információk nyomon követésére!

 

 

Néhány alapvető aktuális információ azok számára, akik még nem tanultak a zenei felsőoktatásban (pl. érettségi után jelentkeznek) az új zenei tanárképzésről:


  • Osztatlan, 4+1 éves, egyszakos, csak alapfokú (zeneiskolai) tanításra felkészítő képzés folyik majd a klasszikus hangszerek esetében. A képzés utolsó (+1) éve összefüggő szakmai (iskolai) gyakorlat lesz.

 

  • Osztatlan, 5+1 éves, kötelezően kétszakos, alap- és középfokú tanításra egyaránt felkészítő képzés folyik majd a zeneelmélet, ének-zene, kóruskarnagy, egyházzene, valamint a népzenei tanárszakok esetében. A képzés utolsó (+1) éve összefüggő szakmai (iskolai) gyakorlat lesz.

 

  • BA + művész MA + (60 kredites, alap- és középfokú tanításra egyaránt felkészítő) zeneművésztanári MA szerkezet működik majd a klasszikus hangszeres és énekes, a zeneszerzés és a muzikológus (valamint felmenő rendszerben egyelőre a zeneteoretikus és az egyházzene) képzések esetében.

 

Arról, hogy az új képzési szerkezetben a Zeneakadémia mely képzési formákban mely szakokat, szakpárokat indít el a 2013/2014-es tanévben, a tanárszakok képzési és kimeneti követelményeiről szóló miniszteri rendelet megjelenését és az új szakoknak az Oktatási Hivatal által történő nyilvántartásba vételét követően, legkésőbb 2013 januárjában tudunk pontos információkat adni.

 

A tanárképzés változásaitól függetlenül azok a BA és művész MA képzések is megmaradnak, amelyekhez nem kapcsolódik zeneművésztanári MA képzés (ilyen pl. a zenekar- és kórusvezetés BA, a karmester MA, a kóruskarnagy MA, a korrepetitor MA képzés stb.).

 

 

BA, ill. MA képzésben részt vevő, vagy BA-t, ill. MA-t már végzett jelentkezők figyelmébe:

Azok, akik most fejezik be BA tanulmányaikat (vagy már BA diplomát szereztek), továbbra is jelentkezhetnek a 120 kredites zenetanári képzésekre, ill. a 150 kredites zeneismeret-ének-zene tanári képzésre. (Ezek a képzések 2016-ban indulhatnak utoljára.)

Természetesen a BA képzést követően a művész MA-ra is lehet jelentkezni.

 

Aki jelenleg a művész MA-ban tanul (vagy már művész MA-t végzett), és a 60 kredites zeneművésztanári képzésre szeretne jelentkezni, az feltétlenül figyelje a felvételi tájékoztató januári kiegészítését: várhatóan abban már megjelenik az új 60 kredites zeneművésztanári képzés. Új, a képzési célhoz jobban alkalmazkodó pedagógiai-pszichológiai tartalma miatt erre érdemesebb jelentkezni, mint a már decemberben megjelenő régi (jelenlegi) 60 kredites képzésre! Nem javasolt a 60 kredites képzés művész MA-val párhuzamosan, annak II. évében történő elvégzése; a 60 kredites képzést csak a művész MA-t követően érdemes megkezdeni.

 

A további tájékoztatás megjelenéséig, a fentiekkel kapcsolatban Gazsi Olivia oktatási és tanulmányi osztályvezető ad felvilágosítást (e-mail: gazsi.olivia[kukac]lisztakademia.hu, tel.: 1/462-4611).