Engedtessék meg nekem, hogy a magyar nyelvben való sajnálatos tudatlanságom ellenére születésemtől a sírig szívemben és érzéseimben magyar maradjak, és ennek megfelelően odaadóan elő kívánjam mozdítani a magyar zenekultúra ügyét.

Liszt Augusz Antalnak

Átvette az MTA Bolyai János-ösztöndíját a Zeneakadémia oktatója

2022. szeptember 21.

Szabó Ferenc János, az Ének Tanszék docense is megkapta a kiemelkedő kutatások ösztönzésére és az MTA doktora cím elnyerésére való felkészülés elősegítésére szolgáló támogatást.

A minap ünnepélyesen átadták az MTA dísztermében az idei Bolyai János ösztöndíjakat, a több mint százötven elismert szakember között van Szabó Ferenc János, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Ének Tanszékének docense is, számos tudományos kutatás szerzője vagy szerkesztője.

A Magyar Tudományos Akadémia 1997-ben alapított, teljesítmény-központú, magas presztízsű, országos ösztöndíja a Bolyai János Kutatási Ösztöndíj, amelynek célja a kiemelkedő kutatás-fejlesztési teljesítmény ösztönzése és elismerése a fiatal kutatók körében, valamint az MTA doktora cím elnyerésére való felkészülés elősegítése. Az ösztöndíj jelentőségét növeli, hogy összege az idei pályázati felhívás meghirdetésekor az eddigi 124 500 forintról 250 000 forintra emelkedett. A Bolyai-ösztöndíj akadémiai támogatásként hidat képez a Magyar Tudományos Akadémia, az MTA doktorai és a fiatal kutatói generáció tagjai között. Fontos, hogy az utóbbiak számára a PhD-fokozat megszerzése után kiszámíthatóságot, tervezhetőséget biztosítson az önálló kutatói pálya megkezdéséig terjedő időszakban – olvasható az MTA portálján, ahol az ösztöndíjasok listája is megtalálható.