Engedtessék meg nekem, hogy a magyar nyelvben való sajnálatos tudatlanságom ellenére születésemtől a sírig szívemben és érzéseimben magyar maradjak, és ennek megfelelően odaadóan elő kívánjam mozdítani a magyar zenekultúra ügyét.

Liszt Augusz Antalnak

Átvette magas rangú japán kitüntetését Onczay Csaba, a Zeneakadémia professor emeritusa

2019. október 18.

A budapesti japán diplomáciai képviseleten őexcellenciája Sato Kuni nagykövet adta át a távol-keleti ország „Felkelő Nap Rendje, Aranysugarak a Nyakszalaggal” kitüntetését Onczay Csabának, a Zeneakadémia Vonós Tanszéke professor emeritusának.

A csellóművésznek májusban ítélték oda a magas rangú elismerést, amelyet az indoklás szerint „a zene területén a Japán és Magyarország közötti kapcsolatok előmozdításához, valamint a fiatal japán zenészek képzéséhez és szakmai fejlődéséhez való hozzájárulásáért” kapott meg. Onczay Csaba 1993-ban turnézott először a szigetországban, majd 1995-től Gifu prefektúrában a helyi japán-magyar baráti társaság felkérésére rendszeres mesterkurzusokat tartott: Japánban az eltelt csaknem huszonöt év alatt több mint nyolcvan koncertet adott, és közel háromszáz csellistát tanított.