Az Egyházzene Tanszék kórusa és a Schola Hungarica hangversenye február 28.

2010. február 22.

 

2010. február 28-án, vasárnap 18 órakor a FUGA Budapesti Építészeti Központban (1052 Budapest, Petőfi S. u. 5., tel.: 266-0837, www.fuga.org.hu) ad hangversenyt a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Egyházzene Tanszékének kórusa és a Schola Hungarica Dobszay László vezényletével.

 

Az Egyházzene Tanszék kórusa a közeli napokban tanulmányútra indul Angliába, a művészi egyházzene fellegvárába. Az együttes márc. 7-én, nagyböjt III. vasárnapján, istentisztelet keretében a londoni Westminster Cathedralban énekel.

A liturgia énekeit elutazása előtt e hangversenyen is megszólaltatja. A műsor gerincét – a felkérésnek megfelelően - a gregorián egyszerűbb műfajaiból (antifona, recitációk) vett tételek alkotják, ebbe azonban beleilleszkedik három alternatim tétel: sok évszázados gyakorlat szerint a gregorián dallam polifon feldolgozással (ez esetben Orlando di Lasso rövid betét-zenéivel) váltakozik. A programot Palestrina Adoramus te kezdetű motettája zárja.

 

A műsor második részében a Schola Hungarica énekel, a fennállásának 40 éve alatt kiadott több mint ötven hanglemez anyagából válogatva.

 

Jegyek a helyszínen vagy a www.jegy.hu internetes oldalon válthatók.