Az Emírségek kulturális minisztere tárgyalt a Zeneakadémián

2024. július 24.

Salem bin Khalid Al Qassimi a lehetséges együttműködésről folytatott megbeszélést Fekete Gyula nemzetközi és tudományos rektorhelyettessel.

A tárcavezető elmondta: azért kívánt a Zeneakadémiával is egyeztetni, mert e nemzetközi hírű egyetem tapasztalatai és közreműködése segítheti az Egyesült Arab Emírségek kulturális stratégiájának megvalósítását.

Ugyanis mint Salem bin Khalid Al Qassimi kifejtette, ennek részeként szimfonikus zenekarokat kívánnak létrehozni, illetve a meglévőket fejleszteni, ezért a klasszikus zene oktatására kiemelt hangsúlyt helyeznek. Ehhez pedig szükségük van olyan magas szintű hangszeres képzőhelyekre, mint a Liszt Ferenc alapította magyar egyetem, a tradicionális nyugati klasszikus zene egyik bástyájaként világszerte elismert intézmény – tette hozzá. Kiemelte, hogy a Zeneakadémia partneri kiválasztásában fontos szerepet játszott, hogy nem összművészeti egyetem, oktatási portfóliójában kizárólag a zeneművészet magas szintű oktatása szerepel.

Fotó: Stiller Ákos


Tájékoztatása szerint az együttműködés része lehetne, hogy emírségekbeli növendékek rövidebb időszakra vagy akár a magyar állam Stipendium Hungaricum ösztöndíjprogramja révén teljes képzésre a Zeneakadémiára jönnének, amelynek tanárai pedig mesterkurzusokat tarthatnának az Emírségek különféle zenei szakirányú intézményeiben.

A rövid látogatás végén a felek megegyeztek abban, hogy folytatják a megbeszéléseket, immár szorosabb, szakmai szinteken, ennek szervezése a nagykövetségek bevonásával hamarosan megkezdődhet.

A tárcavezető a napokban több kiemelt magyarországi kulturális intézménybe, valamint a kultúráért felelős minisztériumba is ellátogatott közép-európai diplomáciai körútja részeként.

Fotó: Stiller Ákos