Az EUfónia Ifjúsági Zenekar közép-európai turnéja

2011. február 18.

2011 a magyar EU-elnökség éve, s ekkor ünnepeljük Liszt Ferenc születésének 200. évfordulóját. A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem kezdeményezésére a közép-európai régió öt meghatározó zeneakadémiája összefogott, és közös nagyzenekari turnét szervezett.

 

A budapesti mellett a grazi, bécsi, zágrábi és ljubljanai, valamint meghívott vendégként a belgrádi és a bukaresti zeneakadémia diákjai vesznek részt az EUfónia Közép-Európai Ifjúsági Zenekar projektjében: a növendékek Kocsis Zoltán szellemi irányításával szólaltatják meg az 1950 előtti évszázad négy legjelentősebb magyar zeneszerzőjének műveit.

 

A koncert műsorán Liszt egyik zongoraművének Kocsis-féle átirata, Dohnányi Ernő játékos „zongoraversenye”, a népek egymás mellett élésének talán legszebb zenei megfogalmazása, Bartók Béla Táncszvitje és Kodály Zoltán talán legszemélyesebb darabja, a Galántai táncok szerepel.

 

Annak a jellegzetes, közép-európai közegnek a képviselői, amely egykor politikailag is egységes területnek számított, a rá jellemző sajátos művészeti gondolkodásmód pedig napjainkig meghatározó szerepet játszik a régió szellemi életében. A Művészetek Palotájában tartott koncertet követően az együttes ugyanezzel a műsorral lép fel Zágrábban, Ljubljanában, Grazban és Bécsben.

 

Műsor:

 

Liszt-Kocsis: Vallée d’Obermann (Obermann völgye)

Dohnányi: Változatok egy gyermekdalra, zongorára és zenekarra

***

Bartók: Táncszvit

Kodály: Galántai táncok

 

Közreműködik: Lajkó István – zongora

Vezényel: Kocsis Zoltán

 

 

A zenekar közép-európai turnéjának állomásai:

 

2011. február 26, 19.30: Budapest, Művészetek Palotája

2011. február 28, 19.00: Zagreb, Lisinki Hall

2011. március 1, 19.00: Ljubljana Slovenian Philharmonic Hall

2011. március 2, 19.00: Graz, Stefaniensaal

2011. március 3, 19.00: Bécs, Radiokulturhaus