Az idei Gundel Művészeti Díj komolyzenei kategóriájának nyertesei Vörös Szilvia és Palojtay János

2011. április 21.

A Gundel Művészeti Díj komolyzenei meghallgatását 2011. április 19‐én tartották a Régi Zeneakadémia patinás Kamaratermében.

 

A hangversenyen tíz diák mutatkozott be a komolyzenei kuratórium – Szinetár Miklós elnök, Győriványi Ráth György és Zimányi Zsófia – előtt. A kuratórium tagjai úgy döntöttek, hogy 2011‐ben a Komolyzene kategória Gundel Művészeti Díját egyetemünk két kiváló tehetsége, Vörös Szilvia (ének) és Palojtay János (zongora) kapják.

 

Az idén tízéves Gundel Művészeti Díj ez évtől új elképzelések alapján működik tovább: az eddigi egyetlen kuratóriumot öt neves szakmai zsűri váltotta fel. A megújult kuratóriumok célja a fiatal tehetségek felkarolása, segítségnyújtás karrierjük elindításában, ezért az elismerést – az életműdíj kivételével – pályakezdés előtt álló fiatalok kapják.

 

A Gundel Művészeti Díj a következő kategóriákban kerül átadásra:

- Színház/Film (Színész, Filmrendező)

- Képzőművészet (Festőművész, Szobrászművész)

- Komolyzene (Énekes, Zenész)

- Irodalom (Költő, Író)

- „Sztár-lett”

- Életmű

 

 

A festők, szobrászok, zenészek és a Nők Lapja által támogatott Sztár-lett díjazottak 2011. május 30-án vehetik át a kisplasztikát, ezen a napon nyílt meg ugyanis a Városligetben a Wampetics vendéglő utódja 1910-ben, Gundel Károly nevével.

 

A színészek, irodalmárok mellett az életműdíjas pedig szeptember 26-án kapja meg az elismerést, azon a napon, amikor 80 évvel ezelőtt a ház első emeletén világra jött Gundel Katinka fia, Latinovits Zoltán. A vendéglő kávézója is ekkor veszi föl a színész nevét.