Az izgalom évébe lépett a Zeneakadémia

2013. június 22.

A 2012/13-as tanév záró ünnepségén dr. Batta András rektor a Zeneakadémia új korszakát is köszönötte.

A 2012/13-as tanév záró ünnepségén dr. Batta András rektor a Zeneakadémia új korszakát is köszönötte.


Karácsony előtti ajándékváró izgalomhoz hasonlította dr. Batta András évzáró beszédében azt a hangulatot, amely a Zeneakadémia elmúlt tanévét – és a következő néhány hónapot is – jellemzi. Természetesen a Liszt Ferenc téri főépület rekonstrukciójának, s ezzel a „Liszt Ferenc Zeneakadémiája, az európai felsőfokú zenei oktatás megújuló központja Budapesten” elnevezésű projekt közelgő lezárása ad okot a felfokozott várakozásokra. Az infrastrukturális fejlesztés minőségére és hatásaira az egyetem polgársága a 2011 ősze óta belakott Ligeti György épülettel szerzett kedvező tapasztalatok alapján következtethet; s azon kiváltságosok, akik időről időre betekintést nyerhetnek a főépület palánkjai mögé, már saját szemeikkel is megbizonyosodhattak róla, hogy a merész tervek karnyújtásnyira vannak a megvalósulástól.  

 

A házban otthon érezheti majd magát az egyetemi és a koncertélet is, s hogy a megújult falai között valóban szimbiózisban működhet egymás mellett egyetem és koncertközpont, azt az egyetem átalakuló struktúrája – ősztől Liszt Ferenc Zeneművészeti és Zenetudományi Egyetem, Koncertközpont néven, többcélú intézménnyé alakul a Zeneakadémia – szavatolja. Az elmúlt tanév során megalakult Kulturális, illetve a Kommunikációs, Marketing és Médiatartalom-fejlesztési Igazgatóság a koncertélet támogatása mellett segíti az egyetem művésztanárait, legtehetségesebb hallgatóit, tudósait és tudós-palántáit is, hogy a lehető legszélesebb nyilvánosság elé léphessenek.

A Zeneakadémia mindezzel párhuzamosan nemcsak a budapesti kulturális élet, de a magyar zeneoktatásban is újra el kívánja foglalni az őt megillető központi szerepet, hiszen 2013 őszétől alapjaiban újul meg a felsőfokú tanárképzés is. Az osztatlan, gyakorlati képzésre fókuszáló 4+1 és 5+1 éves zenetanár-szakok elindulásával – melyek kialakításában intenzíven részt vettek egyetemünk rektorhelyettesei – a világon páratlan magyar alap- és középfokú zenei szakképzési rendszer régóta esedékes frissítése is elkezdődhet.

 

A jövőbe pillantó szavak után Batta András számba vette a rektorságának 10. esztendejében történt legfontosabb eseményeket. A 2012/13-as év krónikájának legkiemelkedő fejezetei közé tartoznak a Solti György és Tátrai Vilmos születésének századik évfordulója alkalmából szervezett megemlékezések; a Liszt, a jövő zenésze címmel megrendezett, immár hagyományos születésnapi fesztivál. A hallgatók számára minden bizonnyal a külföldi tanulmányutak, a mesterkurzusok, és az olyan nagyszabású projektek voltak a legemlékezetesebbek, mint az El Classico – El Jazzico koncertek, EUfónia zenekar hangversenye, a jeruzsálemi workshop, vagy az egyetem zenekarának hódmezővásárhelyi vizsgakoncertje; a Rektor úr azonban örömmel emlékeztetett a Doktori Iskola berkein belül zajló TÁMOP-fejlesztési projektnek köszönhetően újraindult a Kedd Délutáni Zenetudomány sorozatra, és a Liszt Múzeum Wagner és magyar barátai címmel rendezett kiállítására is. Az egyetem hallgatói által elért számtalan díjat és elismerést e helyütt meg sem próbáljuk felsorolni, inkább – ahogy Rektor úr is tette – a Zeneakadémia honlapjának hírek rovatát ajánljuk az érdeklődők szíves figyelmébe.

 

A 2012/13-as tanév soránt történt jó néhány személyi változás is az egyetem vezetésében és tanári karában. A koncertszervezési tevékenység előkészületeinek beindulása indokolta Csonka András kulturális igazgató, Szabó Stein Imre Kommunikációs igazgató, és Nyúl Erika, a társadalmi kapcsolatok vezetőjének érkezését. Az ősz folyamán kezdte meg vezetői munkáját Keller András a Kamarazene Tanszék élén, Jeney Zoltántól Fekete Gyula vette át a Zeneszerzés Tanszék vezetését, Enyedi Pált Dobszay Ágnes váltotta az Egyházzene Tanszék irányítását. A vonós tanszakvezetés feladatait Kertész István után Szenthelyi Miklós és Déri György viszik tovább, Kovács Sándor a Zenetudományi és Zeneelméleti Tanszék igazgatásának teendői mellett ezévtől a Doktori Iskolát is vezeti, s a tanév végén adta át Marton Éva az Ének Tanszék irányítását Meláth Andreának. Végül, de nem utolsó sorban: 2012/13-as tanév során Marton Éva, Perényi Eszter, Jeney Zoltán, Botvay Károly és Nádor György professor emeritusi illetve emeritai címben részesült.

 

Évzáró beszédének lezárásaként arra is emlékeztetett Batta András, hogy második rektori megbízatása 2013 őszén lejár, azaz a korszakváltás egyben vezetőváltást hoz magával az egyetem élén. Batta rektor úr persze nem csak ezért mondott köszönetet minden oktatónak és a háttér-területek munkatársainak. Mint fogalmazott, az egyetem részlegei, mint egy szimfonikus zenekar, egyre összecsiszoltabban játszanak együtt. A fennállásának 138. évébe lépő Zeneakadémia előtt álló feladat immár nem kisebb: tárjuk a nagyközönség elé egyetem és koncertélet egyedülálló párosát a megújuló falak között, s azokon kívül is!