Az a feladatunk, hogy valódi tehetségeket formáljunk, akikben megvan a mesterré váláshoz szükséges képesség, s ne foglalkozzunk a tehetségtelen középszerrel.

Liszt Giovanni Sgambatinak

Az orgona szak látogatása Hajdúböszörményben

2018. szeptember 11.

2016 őszén szólalt meg újra Hajdúböszörményben a Kálvin téri református templomban az Angster orgonaépítő cég 1914-ben épített orgonája egy mintaszerű restaurálás után, amelyet az AerisOrgona Kft. végzett. A hangszer műemléki- és történelmi értelemben is jelentős, ugyanis ez a pécsi gyár fénykorának utolsó produktuma, a cég I. világháború előtti utolsó nagyorgonája, mely nem csupán építési módja, hanem hangzásvilága, művészi kidolgozottsága miatt is Európa legjelentősebb későromantikus orgonáinak sorába állt be. Az újra felavatott hangszer hatalmas szakmai sikert hozott: az elmúlt két év során nem csak hazai, de világhírű orgonaművészek is adtak rajta nagy sikerű koncerteket, és valamennyien elismeréssel nyilatkoztak a gyönyörű orgonáról. Az előkészítő munkálatokban részt vett az orgona csoport két tanára, Szabó Balázs és Fassang László is. A felújítás alatt kialakult baráti kapcsolat nyomán 2016. augusztus végén pár napra a város és a református gyülekezet vendégül látta az orgona szak valamennyi hallgatóját és tanárát, melynek zárásaként csoportunk teltházas koncertet adott a megújult Angster orgonán. Az esemény sikerén felbuzdulva Bertalan János önkormányzati képviselő, presbiter kezdeményezte az orgona csoport és Hajdúböszörmény városa közötti további együttműködést. Ennek köszönhetően idén szeptemberben három teljes napig újra a város vendégei lehettünk. A teljes csoport szállását és ellátását az önkormányzat finanszírozta.

 

Orgona-látogatás Hajdúböszörményben

 

A három nap komoly szakmai munkára adott lehetőséget: éjjel-nappali gyakorlásra a fantasztikus hangszeren, a nyár során gyakorolt repertoár eljátszására, azok közös átbeszélésére. A szeptember 6-i, több száz lelkes hallgatónak játszott gálakoncerten az orgonatanárok mellett a legjobbnak ítélt hallgatók is játszottak. Lehetőségünk volt megtekinteni a város másik – egyelőre hasonlóan felújításra váró, valaha szintén gyönyörű – orgonáját a Bocskai téri református templomban. A Szabó Balázs által vezetett orgonaismereti terepgyakorlat keretében a diákok is részt vettek a hangszer megmaradt alkatrészeinek felmérésében és rendszerezésében. Orgonista állások Magyarországon címmel sor került egy olyan kerekasztal beszélgetésre is, melyen a tanszak hallgatóin és tanárain kívül részt vett Hajdúböszörmény polgármestere, a zeneiskola igazgatója és a Kálvin téri gyülekezet vezető lelkésze. A szakmai programok mellett alkalom volt egymás mélyebb megismerésére, csapatépítésre, valamint az ifjúsági szabadidőközpont sportolási lehetőségeinek kihasználására. 

 

Ruppert István

 

Orgona-látogatás Hajdúböszörményben