Az orgona tanszak nyitottságát szeretnénk hangsúlyozni - interjú Fassang Lászlóval

2013. június 5.

A Zeneakadémia orgona tanszakának vezetőjét a 130 éve indult orgonista-képzés sajátosságairól, és az évfordulót megünneplő, végéhez közeledő jótékonysági hangversenysorozatukról kérdezte a Fidelio.

A Zeneakadémia orgona tanszakának vezetőjét a 130 éve indult orgonista-képzés sajátosságairól, és az évfordulót megünneplő, június 12-én végéhez érkező jótékonysági hangversenysorozatukról kérdezte a Fidelio. 

 

Fassang László (fotó: Felvégi Andrea)

 

Fassang László többek között elmondta: "csak akkor tud valaki hitelesen tanítani, ha saját maga is közvetlenül ott áll példaként a hallgatók előtt. Másrészt fantasztikus élmény, amikor a diákokkal együtt ugrunk az ismeretlenbe - hiszen minden egyes koncerten valami egészen egyedi születik meg. Ami pedig a tanárokat illeti, szerencsésnek mondhatom magam, hiszen olyan kollégák mellett dolgozhatok, akik egykor a saját tanáraim voltak: Pálúr Jánostól vettem az első orgonaleckéimet, míg Ruppert István a Zeneakadémián tanított. A fiatalabb generációt pedig Szabó Balázs személyében egy olyan kivételes tudással és képességekkel rendelkező orgonista képviseli a tanári karban, aki nagyon sokat tesz azért, hogy a diákok látóköre táguljon, és az orgona-kérdést a maga komplexitásában tudjuk elhelyezni".

 

Az orgona tanszék jubileumi jótékonysági sorozatának utolsó hangversenye 2013. június 12-én kezdődik este fél nyolckor az Ávilai Nagy Szent Teréz templomban, Szabó Balázs és a Zeneakadémia orgona tanszakának hallgatói előadásában Reger Op. 59-es Tizenkét orgonadarabja szólal meg.