Bach összes orgonaműve egy helyen

2015. október 19.

2015 és 2017 között összesen tizennégy alkalommal csendülnek majd fel Johann Sebastian Bach orgonaművei Szabó Balázs tolmácsolásában, a ceglédi evangélikus templom barokk stílusú hangszerén.

Bach születésének 330. és a Reformáció 500. évfordulóját összekötő koncertsorozaton itthon első ízben szólal meg korhű hangszeren a barokk szerző összes orgonaműve.

A 2015. október 31-én induló, ingyenesen látogatható sorozat összeállítása nemcsak a kronológiai hűséget és a teológiai vonatkozások megvilágítását tartja szem előtt, hanem a hangversenyek műsorának tematikus összeállítása a művek kontextusának megismerését, mélyebb megértését teszik lehetővé.

Ezt segítik az egyes koncerteket megelőző rövid előadások is, melyek keretében Szabó Balázs részletesebben ismerteti az aktuálisan elhangzó műveket és keletkezésük történetét. A koncertekre – a nyitó- és záróhangversenyt leszámítva – minden alkalommal vasárnapi napon, 18 órakor, a 30 perces előadásokra pedig 17 órakor kerül sor a ceglédi evangélikus templomban.

A sorozat nyitóestjén, október 31-én 18:30-kor „Az ifjú Bach” címet viselő koncerten fiatalkori virtuóz művekkel keretezve az 1985-ben felfedezett Neumeister-gyűjtemény 36 műve lesz hallható, ami Bach első és egyben legterjedelmesebb korálciklusa.