Balog Zoltán miniszter úr látogatása a Zeneakadémián

2012. június 27.

A mai napon Balog Zoltán miniszter úr sajtónyilvános látogatáson járt a felújítás alatt álló Liszt Ferenc téri Zenepalotában, valamint megtekintette az egyetem Ligeti György épületét is.

 

A látogatás alkalmából a következő sajtóközleményt adtuk ki:

 

A Liszt Ferenc Európai Uniós projektjének jelenlegi állapota és a megvalósuló projekt következményei  


Nem egészen egy esztendő múlva elkészül Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem mintegy 12 milliárd forint (90%-ban EU-s, 10%-ban állami forrásból finanszírozott) fejlesztési projektje. Megvalósulása révén az Egyetem egyedülálló lehetőséghez jut: nemcsak a világ egyik legjobban jegyzett zenei felsőoktatási intézménye lesz, hanem az egyik legszebb, patinás hangversenyközpont is, amelyhez világhírű akadémia társul. Ami tehát a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem keretein belül történt és történik, az a világ zenei életének olyan nemzetközi PR hatású tényezője, különösen a most folyó fejlesztések hatására, mint amit a világ sportéletének a "Puskás" név jelent: egyfajta magyar önazonosságot, üzenetként a világ számára.

 

A projekt kiemelt jelentősége miatt hívta meg az Egyetem rektora, Batta András az intézményt fenntartó EMMI miniszterét, Balog Zoltánt, hogy beszámoljon a felújítás állásáról, az eddigi eredményekről és a projekt befejezése utáni perspektívákról. A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem a jövőben nemcsak felsőoktatási, hanem zenei központként is működni kíván. Nemcsak befogadó koncertek színhelyeként válik Budapest kulturális életének egyik fontos centrumává, hanem a hangversenyélet más hazai szereplőit kiegészítő, velük továbbra is együttműködő, hangversenyszervező tevékenységre kívánja alapozni a teljesen megújuló Liszt Ferenc téri épület hangversenytermének és opera-színházának (a volt Kisterem) programját. Ez nemcsak lehetőség, hanem a folyó EU-s Projekt kormányzati szervek által aláírt Támogatási Szerződésében foglaltak szerint kötelezettség is.

 

A LFZE a jövőben "társulatként" is működni kíván. Mindenekelőtt fontos, hogy legyen egy rezidens zenekara, amely részt vesz az oktatás minőségének fejlesztésében (zenekari akadémiaként és más területek gyakorlati "terepeként" vállal szolgálatot), s egyben önálló arculatú sorozatokkal, projektekkel rajzolja meg az új Liszt Akadémia hangversenyarculatát. Erre a mostani Concerto Budapest néven működő zenekar, Keller András vezetésével jó médium lehetne, amennyiben biztosíthatók a fenntartás feltételei. Ezzel függ össze az a misszió is, amelyet a Liszt Akadémia a társadalomfejlesztés, a felzárkóztatás és esélyegyenlőség terén kíván megvalósítani: elviszi a zenét az ország elmaradott részeibe, felfedezi és felkarolja az ottani tehetségeket, támogatja a zeneiskolák és művészeti iskolák hálózatát, a világraszóló magyar zenepedagógiát. Feléleszti a Kodály-mozgalmat (ennek érdekében Kodály szakkollégiumot hoz létre, hogy kiképezze a legjobb tanárokat) és esélyegyenlőségi programjaival (a venezuelai zenei csodához, az El Sistema-hoz hasonlóan) célt ad kallódó fiatalok és családjuk életének. 

 

A LFZE továbbra is vállalja nemzetközi misszióját. A Kárpát-medencében, zenei központként szoros kapcsolatban áll a környező országok zeneakadémiáival. Európai hallgatók ösztöndíjas képzésében kívánja növelni presztízsét az Európai felsőoktatási térben. Távol-keleti, belső ázsiai hallgatók további, folyamatos fogadását, a legjobbakkal (pl. a kazahsztáni Művészeti Egyetemmel valamint a tokyoi Gedai és TCM egyetemekkel) közös képzéseket tervez, ázsiai tagozat létrehozására tesz kísérletet Kínában, és hasonló folyamatot indít be a haladó arab országokban is.

  

A sajtóbejáráson készültek a Fidelio képei: http://www.fidelio.hu/galeria/bejaras_a_zenekademian_foto_vegh_daniel

 

A kultura.hu portálon megjelent MTI cikk és fotók itt tekinthetők meg.