Fokozatosan emelni kell a zeneművészet megértésének, kultiválásának és gyakorlatának színvonalát. Ez a feladat főképp az új Akadémiára hárul.

Liszt Augusz Antalhoz

Balogh Máté díjat kapott a Central European String Quartet második zeneszerzőversenyén

2020. július 9.

Több mint ötven pályamű közül a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem oktatója, Balogh Máté különdíjat nyert a Central European String Quartet (CESQ) idei, immár második alkalommal megrendezett zeneszerzőversenyén.

A januárban meghirdetett zeneszerzőversenyre összesen huszonkét országból érkeztek művek, többek között Argentínából, Dél-Koreából, Finnországból, Japánból és Kanadából is.

Az első helyezett Andrea Vanzo, a második Federico Riva lett, mindketten Olaszországból, a harmadik díjat pedig Guilherme Araujo de Almeida nyerte, Brazíliából.

A Kodály Intézetben és az egyetem Zeneelméleti Tanszékén is oktató Balogh Máté Recitativo prosecco című friss kompozíciójával a Support Excellence Díjat nyerte el, a Support Excellence Association felajánlásával.

Az elbírálási folyamat anonim volt, a zsűri nem látta a szerzők nevét. A grémium munkájában részt vettek a CESQ tagjai (Miranda Liu, Soós Máté – hegedű; Máté Győző – brácsa; Szabó Judit – cselló), valamint a döntőben Tihanyi László Erkel- és Bartók–Pásztory-díjas zeneszerző, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem tanára.

A CESQ Nemzetközi Zeneszerzőversenye 2018-ban azzal a céllal jött létre, hogy reflektorfénybe állítsa a mai zenét és az élő zeneszerzőket, így támogatva a vonósnégyes repertoárjának szélesítését.

A Central European String Quartet a tervek szerint ősszel többek között a Zeneakadémián is fellép november 27-én egy Dvořák-esttel.