Bartokos Botond nyerte az idei Neszlényi Andor-díjat

2023. július 3.

A Zeneszerzés Tanszék a pályázó növendékek közül összesen öt hallgató alkotását emelte ki.

Az alapítványt létrehozó, Los Angelesben élő Neszlényi Judith zongoraművész kívánsága szerint a Zeneszerzés Tanszék tanáraiból álló grémium 150 000 forint értékű ösztöndíjban részesíti minden évben azt a növendékét, aki az adott tanévben a legkiemelkedőbb, akusztikus hangszerre vagy hangszerekre írt zeneművet alkotta. A hallgatók az adott tanév alatt elkészült és bemutatott művekkel pályázhatnak.

Az idei zsűri tagjai, Barta Gergely, Bella Máté, Fekete Gyula és Tornyai Péter szavazatai alapján az első helyezést – és egyúttal az ösztöndíjat – Bartokos Botond nyerte el Passacaglia című művéért, tizenhét pályamű közül.

A grémium második helyre Erdős Boglárka Bridge on the River Amstel és Mihalicza Csenge Emily című szerzeményét, harmadik helyre pedig Jancsó Gábor Venerdi és Urbán Kristóf Lángoló für Violin und Klavier című kompozícióját rangsorolta, ők dicséretben részesültek.

 

Dr. Vigh Andrea rektor, Fekete Gyula rektorhelyettes és Bartokos Botond
(fotó: Zeneakadémia/Posztós János)

 

Neszlényi Judith Kodály Zoltán, Antal István és Faragó György növendéke volt a Zeneakadémián, aztán 1956-ban családjával az Egyesült Államokba emigrált. A University of California oktatójaként Los Angelesben zongorát tanított 1974 és 1986 között, valamint alapítója volt a Los Angeles-i Liszt Zongora- és Énekversenynek. A Zeneakadémiának adományozott díjat fia, Neszlényi Andor emlékére alapította.

Címkék