Bokrétaünnep a Wesselényi utcában

2011. március 11.

Szerkezetkész az Egyetem Wesselényi utcai jövendő oktatási épülete.

Szerkezetkész a Zeneakadémia új oktatási épülete

 

Sajtóközlemény

2011. március 10.

 

 

Jelentős mérföldkövéhez érkezett a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem „Liszt Ferenc Zeneakadémiája, az európai felsőfokú zenei oktatás megújuló központja Budapesten” című, európai uniós forrásból megvalósuló, átfogó fejlesztési programja; az Egyetem új, Erzsébetvárosban létesülő oktatási épülete elérte a szerkezetkész állapotot. A jeles eseményről a hagyományoknak megfelelően bensőséges keretek között emlékezett meg az építtető Egyetem és a generál kivitelező Hérosz – Magyar Építő – „Reneszánsz” konzorcium.

 

A konzorcium tavaly márciusban közbeszerzési pályázaton nyerte el a városképi szempontból jelentős épület generál kivitelezési munkálatait. A több mint 100 éves épület külső jegyeire, értékeire maradéktalanul odafigyelve hajtotta végre az épület utólagos toldalékainak elbontását, majd az oktatás követelményei szerint kialakítandó szerkezeti átalakítást, építést, amelyhez közel 3.400 m3 betonmennyiséget és 390 tonna acélt dolgozott be. A munkálatok során nagy odafigyelést igényelt az új alapok készítése, az évszázados falazatok megerősítése, a régi és az új épületrész között kialakított gépészeti összeköttetés, a régi épületrész vízszigetelési megoldása.

 

 „Hagyományosan ez a rendezvény az építők ünnepe, ezt a mai ünnepet a szakmunkásoknak, a szerkezetépítőknek, a hóban-hidegben kint dolgozó fizikai állománynak ajánlom. Napi szinten kb. 110-140 ember tevékenykedik azon, hogy az új oktatási épület színvonalas tere legyen a zenei képzésnek” – nyilatkozta a kivitelezők képviseletében Kézér Gyula a Magyar Építő Zrt. termelési igazgatója.

 

A Zeneakadémia képviseletében Dr. Batta András rektor elmondta: „A XXI. század Zeneakadémiájának kell olyan épület is, amely alkalmas modern pedagógiai, művészi programok előkészítésére, a mindennapi munkára s nem utolsó sorban arra, hogy a tanárok, a diákok és a támogató területek dolgozói a pozitív kisugárzású terekben összekovácsolódjanak. Az új, Wesselényi utcai épület azt segíti elő, amit a Zeneakadémián tanítanak: a harmóniát.”

A Wesselényi utcai új oktatási épület 1,6 milliárd Ft + áfa összegű kivitelezési munkálatainak a következő hónapokban hátralévő fázisai: az épületgépészeti és épületvillamossági rendszerek, az akusztikai aljzatok és falburkolatok kialakítása, belsőépítészeti munkák.

 

A zeneakadémiai oktatás a szeptemberi tanévkezdéssel veheti birtokba az európai mértékkel is egyedülálló, korszerű új épületét.

 

Az ünnepen készült videointerjú itt látható.

 

A Zeneakadémia új oktatási épülete

 

Az Egyetem megújulásának középpontjában az épített infrastruktúra fejlesztése áll, amelynek meghatározó eleme a Liszt Ferenc téri szecessziós palotát hosszútávon tehermentesítő, kiegészítő új oktatási épület kialakítása.

A Régi Zeneakadémia és a Zeneakadémia központi épülete képviselik az intézmény tradícióit, a Liszt Ferenc téri épület szecessziós nagyvonalúságával nagy tanáraink és híres diákjaink örökségét.  

 

Az új oktatási épület az előbbieket kiegészítve igényes műszaki megoldásaival a XXI. század igényeinek megfelelő, modern és praktikus tereket biztosít az évtizedek során megnőtt oktatási és az oktatást kiszolgáló feladatoknak, funkcióknak.

Ezt az épületet az Egyetem vezetése a Budapest VII. Wesselényi utca 52. sz. alatt találta meg, ahol a korábbi években a fővárosi fenntartású, középfokú oktatási intézmény, a Modell Divatiskola működött.

 

Az épület a főváros egyesítését követő években, a világvárossá fejlődő Budapest intenzív kiépítésének fázisában, 1881 és 1884 között létesült, a Pesti Vigadót is jegyző Feszl Frigyes tervei alapján. A házat hivatali épületnek szánták, majd elemi népiskola működött benne. Bár műemléki védelmet nem jegyeztek be az épületre, de karaktere, minőségi jegyei alapján az épített örökségünk részeként tartjuk számon. Az új funkció tervezői –Mányi István építész vezetésével – ennek megfelelően alkották meg a korszerűsítés terveit.

 

Az alagsorban helyezkednek el a kétszintes, összenyitott légterű aulán keresztül természetes megvilágítással rendelkező hangszeres oktatótermek, valamint az elméleti oktatótermek. Ezen a szinten található a diákok és az itt dolgozók ellátására létesülő melegítő konyha és étterem. A közösségi életet az aula („zsibongó”), a hallgatói számítógépközpont, valamint a büfé szolgálja.

 

A földszinten találhatók a nagyelőadók, elméleti- és hangszeres oktatótermek, továbbá ezen a szinten lesznek kialakítva a Tanulmányi Osztály és a Hallgatói Önkormányzat irodái, valamint a tanszéki munka jelenleg teljesen hiányzó irodai bázisa. A tervezők kiemelt figyelmet fordítottak az akadálymentesítés követelményeinek teljesülésére. Az utcáról akadálymentesen lehet bejutni az épületbe, és az épületen belül is teljesülnek az akadálymentes közlekedés feltételei. A vakok és gyengénlátók tájékozódását segíti a közlekedők padlóburkolati rendszere, a falak festése és az információs táblák kialakítása.

 

Az első emelet teljes egészében az Egyetem központi igazgatásának infrastrukturális feltételeit teremti meg. Itt találhatók a felsővezetők irodái, az Igazgatási Osztály, a Nemzetközi Osztály, a Rendezvényszervezési Osztály irodái, valamint a korszerű prezentációs eszközökkel felszerelt, összenyitható tárgyalók.

 

A második emeleten található a kamara- és próbateremként is használható stúdió, valamint egy moziteremhez hasonló kialakítású, opera és koncertelőadások felvételeinek referencia minőségű megtekintését lehetővé tevő ún. AV referencia oktatóterem lesznek kialakítva.

 

A harmadik emeleten (a tetőtér 1. szintjén) 28 db speciális hangszeres gyakorlóhelyiség létesül, amelyek internetes előjegyzés alapján, a nap 24 órájában a diákok rendelkezésére állnak, ezzel biztosítva a hangszeres képzés során nélkülözhetetlen önálló munka feltételeit.

 

A tetőterek fölött egy tetőterasz kerül kialakításra, ahol az oktatás szüneteiben megpihenhetnek az Egyetem polgárai.

 

 

Az új oktatási épület megvalósításában közreműködők

 

Építtető:                        Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem

Generál tervező:          Mányi István Építész Stúdió Kft.

Generál kivitelező:      HMR Zeneakadémia Konzorcium

                                    Hérosz Építőipari Zrt., Magyar Építő Zrt. és a Reneszánsz Kőfaragó Zrt.

                                    (projekttársasága: W-Akadémia Kft)

Műszaki ellenőr,

FIDIC Mérnök:              FŐBER Zrt. – OVIBER Kft. konzorcium

                                    (konzorciumvezető: FŐBER Nemzetközi Ingatlanfejlesztő és Mérnöki Zrt.)

 

A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem „Liszt Ferenc Zeneakadémiája, az európai felsőfokú zenei oktatás megújuló központja Budapesten” című projektje az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósul meg.