Nem túlzok, amikor azt mondom: mindent, amit zenészként elértem, Weiner Leónak köszönhetek…. Számomra mindig Weiner volt és marad is „a zenész" kiemelkedő mintaképe.

Solti György

Bor Péter nyerte az Országos Lukács Pál Brácsaversenyt

2019. május 1.

2019. április 27-én lett volna százéves Lukács Pál brácsaművész, a felsőfokú magyar brácsaoktatás megalapítója. Az évforduló alkalmából a Zeneakadémia Vonós Tanszéke április 29-én és 30-án emlékversennyel tisztelgett az egykori mester zenei munkássága előtt.

A zsűriben helyet foglalt Lukács Pál egykori tanítványa, Bársony László brácsaművész és -tanár mellett Szabadi Vilmos hegedűművész, a Zeneakadémia hegedű csoportvezetője, Bársony Péter brácsaművész, az intézmény brácsa csoportvezetője, Konrád György és Várnagy Mihály brácsaművészek, valamint Sándor László hegedűművész, zeneszerző.

 

Az Országos Lukács Pál Brácsaverseny zsűritagjai és versenyzői (Fotó: Felvégi Andrea / Zeneakadémia)
A fotóra kattintva képgaléria nyílik!
 

 

Az első díjat Bor Péter korábbi zeneakadémiai növendék nyerte, a 2. díjat Kurgyis András, a Doktori Iskola hallgatója kapta, a harmadik helyezett pedig Fodor Eszter, a Grazi Zeneművészeti Egyetem diákja lett. A győzelemmel háromszáz-, a második helyezéssel kétszáz-, a harmadikkal pedig százezer forint járt a díjazottaknak.

A zsűri a dobogós helyezések mellett különdíjakat is kiosztott. A Hungaroton különdíját Hidas János és Shirai Hidetaka, a Zeneakadémia hallgatói, valamint Széll Thomas Kálmán és Juhász Mihály, a Grazi Zeneművészeti Egyetem növendékei kapták. A lemezcég junior különdíját Veér-Lenthár Lilla vehette át. A Rosé Hangszerbolt különdíját Juhász Mihálynak ítélték oda. Az Universal Music Publishing Editio Musica Budapest különdíjában a Lukács-etűd legjobb előadásáért Hidas János, Sándor László művének legjobb előadásáért Juhász Mihály részesült. Bor Péter az első díj mellett a Magyar Rádió és a Bartók Béla Emlékház különdíjaként egy-egy önálló esten kap a közeljövőben bemutatkozási lehetőséget.

 

Bor Péter, a verseny győztese és Szabadi Vilmos zsűrielnök (Fotó: Felvégi Andrea / Zeneakadémia)
A fotóra kattintva képgaléria nyílik!
 

Címkék