Bővíti együttműködését a Zeneakadémia a római Santa Cecilia egyetemmel és a Magyar Akadémiával

2023. december 21.

A háromoldalú megállapodás részeként többek közt közös koncerteken lépnek fel a két egyetem növendékei.

Fekete Gyula, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem nemzetközi és tudományos rektorhelyettese, Carla Conti, a római Conservatorio di Santa Cecilia professzora és nemzetközi ügyekért felelős vezetője, valamint Dr. Kudar Gábor, a Collegium Hungaricum – Római Magyar Akadémia igazgatója a minap az olasz fővárosban tárgyalt a háromoldalú együttműködés elmélyítéséről.

„Az európai zeneakadémiák hálózatában (AEC) egyik kiemelkedő partnerünk a Santa Cecilia, Olaszország egyik legrégebbi zeneművészeti egyeteme, amelynek alapításában kulcsszerepet játszott Giovanni Sgambati, Liszt Ferenc egyik kedves növendéke” – mutatott rá Fekete Gyula. Felidézte, hogy Liszt 1839-ben járt először Rómában, és később tiszteletbeli tagjává választotta őt mint híres zongoristát a Santa Cecilia Akadémia.

A tárgyalásokon megújították a két felsőoktatási intézmény együttműködését, bevonva a Klebelsberg Kuno által alapított Római Magyar Akadémiát. A hármas együttműködés alapján minden hónapban utóbbi székházában, a Palazzo Falconieri Liszt termében közös hangversenyt adnak a két egyetem növendékei.

A zeneakadémiai delegációval utazott Kiss Péter, a Kamarazene Tanszék tanára és Eszenyi Zsombor klarinét szakos hallgató, akik koncertet adtak a Liszt teremben, valamint Péteri Lóránt, a Zenetudományi Tanszék vezetője, aki a Santa Cecilia kutatói mesterszakos növendékeinek osztályában tartott előadást Mahler és Ligeti kapcsolatáról, továbbá konzultált is a hallgatókkal kutatási tématerületeikről.

 

Balról jobbra: Fekete Gyula, Kiss Péter, Carla Conti, Eszenyi Zsombor, Francesco Ricci (a Santa Cecilia zongora szakos növendéke) és Dr. Kudar Gábor (fotó: Várhelyi Klára)

 

Az együttműködés folytatására és bővítésére azért kerül sor, mert a Zeneakadémia fontosnak tartja kiterjedt nemzetközi kapcsolatrendszerének ápolását és fejlesztését, az intézmény nemzetköziesítésének elmélyítését – hangsúlyozta Fekete Gyula rektorhelyettes.