Brass Week, avagy nemzetközi nyári rezes akadémia

2013. június 12.

Balatonfüreden, 2013. augusztus 5-17. között várják a Zeneakadémia professzorai a konzis, illetve alap- és mesterképzésben résztvevő rézfúvós hallgatókat, kamaracsoportokat. Jelentkezési határidő: 2013. július 10.

Balatonfüreden, 2013. augusztus 5-17. között várják a Zeneakadémia professzorai a konzis, illetve alap- és mesterképzésben résztvevő rézfúvós hallgatókat, kamaracsoportokat. Jelentkezési határidő: 2013. július 10.

 

Az immár második alkalommal megrendezendő kéthetes Liszt Academy Brass Week célja, hogy bemutassa azon magyar zeneszerzők műveit, akik munkásságuk meghatározó részét áldozták a rézfúvós hangszereknek és a rézfúvós zenekaroknak. A világhírű magyar rézfúvós zeneirodalom gazdagságát és sokszínűségét Hidas Frigyes, Balassa Sándor, Kocsár Miklós, Sári József, Ránki György, Farkas Ferenc, Székely Endre, Madarász Iván, Victor Máté, Szőllősy András, Bánkövi Gyula, Dubrovay László, Sugár Miklós, Durkó Péter és Malek Miklós által jegyzett remekművek mellett a fiatalabb generáció (mások mellett Fekete Gyula, Horváth Balázs és Ott Rezső) darabjain keresztül ismerhetik meg és sajátíthatják el a résztvevők.

 

brass week

 

A Brass Week ötletgazdája, szakmai és művészeti irányítója, egyben harsona tanára Dr. Hőna Gusztáv, a Zeneakadémia fúvós tanszékének vezetője (a fenti fotón középen). Tanártársai lesznek: Kirsch János, a Zeneakadémia trombita professzora és a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarának trombitása; Skultéty Zsolt, a Kocsis Zoltán vezette Nemzeti Filharmonikusok trombitása és a Zeneakadémia Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola trombitatanára; Fejér András, a Berlini Szimfonikusok szóló harsonása, a Zeneakadémia korábbi tanára; Varga Zoltán, a Zeneakadémia kürt professzora és a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarának első kürtöse és szólistája; Magyari Imre, a Zeneakadémia kürt professzora; Dr. Szabó László, a Zeneakadémia tuba professzora; valamint Kovács Zoltán Tamás (trombita), a Zeneakadémia rézfúvós kamarazene professzora és Balogh Sándor (harsona), a Zeneakadémia rézfúvós kamarazene professzora.

     

    A balatonfüredi Ferencsik János Zeneiskolában (a lenti fotón) megrendezendő kurzus részvételi díja 35.000 Ft/hét. Az ár tartalmazza a szállást és a napi háromszori étkezést, valamint természetesen a gazdag szakmai programot (egyéni órák, kamarazene, légzéstechnikai gyakorlatok, befújási módszerek, koncertek); a felhőtlen szórakozást pedig az inspiráló balatoni környezet és a jobbnál jobb kikapcsolódási lehetőség biztosítják. S hogy mindez nem pusztán ígéret, arról meggyőződhet mindaz, aki rákattint  az első alkalommal 2012-ben megrendezett rézfúvós akadémia alkalmával készült kedvcsináló fotókra (lelőhelyük a Brass Week Facebook oldala), illetve a Zeneakadémia Baráti körének Hőna Gusztávval készített interjújára.

     

    brass week

     

    Az alap- és mesterképzésben résztvevő rézfúvós hallgatók, illetve 11-12. évfolyamos szakközépiskolai rezes diákok és kamaracsoportok jelentkezését 2013. július 10-ig várjuk, a hiánytalanul kitöltött jelentkezési lapot a brassweek[kukac]zeneakademia.hu e-mail címre kérjük eljuttatni.

     

    Az érdeklődők figyelmébe ajánljuk, hogy 2013. június 18-ig pályázhatnak a Nemzeti Kulturális Alap többek között mesterkurzusokon való részvételt támogató kiírására, melyről minden tudnivaló megtalálható ezen a linken.