Brazil tehetségkutatóban kapott kiemelt figyelmet a magyar zeneművészet

2023. december 4.

Farkas Gábor, a Zeneakadémia tanszékvezetője volt a dél-amerikai országban népszerű televíziós komolyzenei tehetségkutató verseny, a Prelúdio döntőjének sztárvendége. A magyar külügyminiszter az intézménybe szóló Stipendium Hungaricum-ösztöndíjat ajánlott fel fődíjként.

A kulturális és oktatási fókuszú brazil tévéadó, a TV Cultura a Sala élőben közvetítette Sao Paulóból, a város legnagyobb presztízsű koncertterméből a minap lezajlott eseményt, amelyen idén is reflektorfénybe került Magyarország. A verseny idején São Paulóban vendégszereplő Farkas Gábor zongoraművész, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Billentyűs és Akkordikus Hangszerek Tanszékének vezetője a döntő sztárfellépőjeként Liszt Ferenc Magyar fantázia című művének egy részletét játszotta a Prelúdio szimfonikus zenekarának kíséretében. Előadása hatalmas ovációt váltott ki a közönség tagjaiból, akik hosszan ünnepelték a magyar zenészt. A rendezvény végén kiderült, hogy a versenyt Mattheus Versiani zongorista nyerte.

Számos pozitív referencia hangzott el hazánkról és a magyar zenei képzésről – közölte a Külügyi és Külgazdasági Minisztérium annak kapcsán, hogy fődíjként Szijjártó Péter külügyi és külgazdasági miniszter kezdeményezésére a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem egyéves képzésére szóló Stipendium Hungaricum-ösztöndíjat kapott a nyertes.

Az erről szóló oklevelet László Zsuzsanna főkonzul adta át, a képviselet által felajánlott herendi porcelán vázát pedig Dobos Eszter Klára oktatási és kulturális feladatokat ellátó diplomata adta át a győztesnek. A főkonzul az eseményen megköszönte az együttműködést a TV Culturával, és kiemelte: megtisztelő, hogy Magyarország 2014 óta részt vehet a legnagyobb brazil komolyzenei tehetségek képzésében.

A döntő a tévéadó Youtube-csatornáján ide kattintva megtekinthető.