Csaba Péter kamarazene mesterkurzust tart a Zeneakadémián

2017. február 21.

A kurzus időpontja, helyszíne:

2017. március 1. (szerda), 10.00-18.00

Régi Zeneakadémia Kamaraterem
(1064 Budapest, Vörösmarty utca 35.)

 

Részvétel és jelentkezés:

  • A kurzusra aktív részvővként az egyetem bármely vonósnégyese vagy vonós kamarazene csoportja jelentkezhet.
  • Passzív részvevőként bárki ingyenesen részt vehet a kurzuson, melyhez előzetes regisztráció szükséges.
  • Mind az aktív, mind a passzív részvevők Belicza Júliánál jelentkezhetnek a belicza.julia[kukac]zeneakademia.hu e-mail címen.
  • Jelentkezési határidő: aktív részvevőknek 2017. február 24., passzív részvevőknek 2017. február 28.

 

 

Csaba Péter Kolozsvárott született, 1952-ben, ötéves korában kezdett hegedülni, Zsurka Péterrel, zeneszerzés tanára pedig Terényi Ede volt. Tanulmányait a bukaresti Porumbescu Zeneakadémián fejezte be, majd több nemzetközi megmérettetésen, köztük a Paganini- versenyen, ért el értékes helyezést. Muzsikusként bejárta a világot, több, mint 80 országban járt. Művészi pályáján fokozatosan tért át hegedűről a karmesteri pálcára, és az utóbbi 25-30 évben majdhogynem kizárólag karmesterként dolgozott.

1983 óta Franciaországban, Lyonban él. Számos zenekart alapított, többek között a Solistes de Lyon és a Virtuosi di Kuhmo Kamarazenekart, mely együttesekkel világsikereket ért el. 1994-től a svédországi Lappföldi Fesztivál és Musica Vitae zenekar művészeti igazgatója és állandó karmestere. Svédországban emellett egy nagyszabású projekt elindítója, melyhez a svéd televízió és az Eurovision Young Musicians is csatlakozott. A nagysikerű projektet, mely európai fiatal zenei tehetségek támogatására jött létre, Spanyolországban fejlesztette tovább, ahol a mai napig sikeresen működik a santanderi Ecuentro de Música Y Academia fesztivál keretén belül. Csaba Péter 2001 óta művészeti vezetője a fesztiválnak, munkájának köszönhetően sok kiváló ifjú magyar muzsikusnak volt alkalma bemutatkoznia.

Rendszeresen vezet mesterkurzusokat Magyarországon, Franciaországban, Finnországban, Japánban és az Egyesült Államokban. Különböző versenyek zsűritagjaként is közreműködött. 1994-ben Finnországban készült Sibelius-lemeze az USA-ban elnyerte Az év legjobb felvétele címet. 2000-ben pedig a világ legnagyobb kamarazenei fesztiváljának volt igazgatója, a finnországi Kuhmóban.

Lemezfelvételeit a Caprice, Ondine, Bis, Clawes, Praga Harmonia Mundi és a Hungaroton Classic kiadók jelentették meg. Számos kortárs zeneszerzővel dolgozott együtt, úgy mint Alfred Schnittke, Henry Dutilleux, Sofija Gubajdulina, Kurtág György, Erik Bergman, Betsy Jolas, akik közül sokan ajánlották neki kompozicióikat. Olyan művészekkel lépett pódiumra, mint Pierre Fournier, Natalia Gutman, Dimitrij Bashkirov, Trulls Mörk, Pieter Wispelwey, Maria Tipo, Oleg Kagan, Christian Zimmermann, Pierre-Laurent Aimard, Tabea Zimmermann, James Galway, Kocsis Zoltán, Perényi Miklós, Ránki Dezső, Jandó Jenő, Frankl Péter, Gulyás Márta, Szabadi Vilmos, Simon Albert.

2002-ben a Svéd Királyi Akadémia rendes tagjává választotta a svéd zeneéletért folytatott tevékenységéért, valamint a zeneművészet értékeinek terjesztéséért és kiváló művészi teljesítményeiért.

Címkék