Csáki András nyerte a Calcuttai Nemzetközi Gitárversenyt

2010. december 15.

Magyar gitárművész, egyetemünk fiatal oktatója, Csáki András nyerte Indiában a Nikita Koshkinról elnevezett Calcuttai Nemzetközi Gitárverseny. A tavaly Junior Príma díjat, idén Márciusi Ifjak díjat kapott fiatal művész ezzel immáron huszadszor lett nemzetközi verseny döntőse. Ebből tízszer első, nyolcszor második, kétszer pedig harmadik helyezést ér el, Chilében, Európa számos országában, Japánban és Indiában.  


A december 8-12. között első alkalommal megrendezett verseny célja a kapcsolatteremtés volt az Ázsia és a többi kontinens, főként Európa klasszikus gitárosai között. A szervezők a fesztivállal és versennyel is szeretnék visszavinni a gitározás szeretetét és művelését Indiába. A meghívott rangos művészekkel és a verseny résztvevőinek játékával minden bizonnyal sokaknak sikerült kedvet csinálni Indiában a nemzetközi élmezőnyhöz való felzárkózáshoz.

Az indiai versenyen öt kontinens huszonöt országból, összesen nyolcvankilencen indultak. Klasszikus gitárosaival képviseltette magát Európa, Ázsia, Ausztrália, Amerika és Afrika is. A nemzetközi zsűri francia, spanyol, amerikai és indiai gitárművészekből és komolyzenészekből állt. A zsűri elnöke Nikita Koshkin, orosz zeneszerző és gitárművész volt.

 

A fiatal magyar gitárművésznek ezt az újabb nemzetközi versenygyőzelmét nemcsak a pénzjutalom teszi értékessé, hanem a vele járó nemzetközi koncertmeghívások. Fiatal művész számára nincs fontosabb, mint koncertezési lehetőséget szerezni. Ez most ismét sikerült, ugyanis az első helyezéssel tíz alkalomra szóló indiai koncertmeghívás jár és a verseny győzteseként bemutathatja gitártudását 2011-ben Bangkokban és  Mexikóban is, az ottani gitárfesztiválokon.