Daniel Afonso karvezetés mesterkurzust tart a Zeneakadémián

2017. március 28.

A kurzus témája:

Bevezetés a brazil kóruszenébe: a gyarmati kortól a XXI. századig

 

Időpont:

2017. április 4. (Kedd), 9.00-11.30 és 15.00-17.00

2017. április 5. (Szerda), 9.00-11.30 és 13.00-15.00

2017. április 6. (Csütörtök), 9.00-11.30 és 15.00-17.00

 

A kurzus résztvevői betekintést nyerhetnek a brazil kórusrepertoár színes világába, benne azon szerzők műveivel, akik a gyarmati időkben alkottak, a XVIII-XIX. század szerzőivel, és a kortárs kóruszene szerzőivel. A kurzus során megvitatásra kerülnek a repertoár stilisztikai jellemzői (köztük a szövegkiejtés, a ritmikai elemek, társadalmi és kulturális behatások, stb.). A kurzus vezetője a próbafolyamat során bemutatja és megtanítja mindazon technikákat, melyek megkönnyítik a kóruszene e speciális területének az előadását.

A kurzus nyelve: angol.

A kurzus nyitott, de a BA zenekar- és Kórusvezető, a MA kóruskarnagy, továbbá az osztatlan kóruskarnagy tanár szakos hallgatók számára a részvétel kötelező.

Előzetes regisztráció a kellő számú kottaanyag biztosítása miatt szükséges, jelentkezni Belicza Júliánál lehet a belicza [dot] julia [at] zeneakademia [dot] hu e-mail címen.

 

Prof. Dr. Daniel Rufino Afonso a California State University tanára és az Énekes és Kórus Tanulmányok koordinátora. Tanulmányait a Rio de Janeiro-i Egyetemen (Universidade do Rio de Janeiro), majd kóruskarnagyként a Missouri-Kansas City Egyetemen végezte. Ezt követően az Iowa-i Egyetemen szerzett doktori fokozatot karvezetés- és pedagógiai területen. Dr. Afonso Brazíliában született, így lehetősége volt Carlos Alberto Figueiredo, Cees Rotteveel, Eph Ehly és William Hatcher mellett is bővíteni karvezetés tudását.

Afonso professzor különböző kórusokkal koncerteket adott Brazíliában, az Egyesült Államokban és Európában is. 1988-ban I. díjat és Villa-Lobos műveinek legjobb előadásáért Különdíjat nyert Rio de Janeiroban, a Villa-Lobos Kórusversenyen. 2012 nyarán Mozart Requiemjének dirigálásával bemutatkozott New York közönsége előtt is, a Modesto Symphony Orchestra (MSO) zenekarát és kórusát, valamint California State University kórusát vezényelte a Lincoln Centerben.

Elkötelezett az új művek bemutatása iránt, az elmúlt néhány évben számos kompozíció bemutatója fűződik a nevéhez.

Afonso professzor karnagyi tevékenysége mellett zeneszerzőként, hangszerelőként és kottakiadóként is aktív, művei jelentek meg az Earthsongs, a Colla Voce, és az Alliance Music Publications kiadóknál. A 2014-2015-ös évadban rezidens zeneszerzője volt a San Francisco Choral Artistnak, ez idő alatt írt műveket a Los Angeles Gyermekkarnak, a szintén los angelesi Gay Men’s Chorus-nak és számos más külföldi és amerikai kórusnak. Megszámlálhatatlan feldolgozást írt a Modesto Symphony Orchestra számára, melyek közül a The Star-Spangled Banner (az USA himnusza) kórusra és zenekarra készített új hangszerelésével kezdte a 2015-2016-os évad első koncertjét az MSO.

Dr. Afonso a brazil kóruszene széles körben ismert szakértője, kutatója és előadója, ennek köszönhetően gyakran tart előadást, vagy vezet kórusműhelyt a latin-amerikai kóruszenéről. 2016-ban Bostonban az Amerikai Kóruskarnagyok Társaságának Keleti Kongresszusán vezényelte a Dél-Amerikai Kórust.

Afonso professzor aktív hangképző, klinikus; kórusműhelyek, tanácsadások, betanítások százait vezette az Egyesült Államokban és külföldön egyaránt. Tagja a Brazil Zeneművészek Rendjének (OMB), a Nemzetközi Kóruszenei Szövetségnek (IFCM), valamint az Amerikai Kóruskarnagyok Társaságának (ACDA).

Címkék