„De jó lenne egy ilyen a suliba!” Fassang László rendhagyó orgona-bemutatója Down-szindrómás gyerekeknek

2012. december 11.

A Zeneakadémia rendhagyó esélyegyenlőségi koncertsorozata keretében november 14-én Fassang László tartott hangszerbemutatót a Régi Zeneakadémia Bach-termében.

 

Húsz fázós gyerek ült be a terembe, ki félszegen, ki unottan, de 5 perc múlva már mindenki feszült figyelemmel hallgatta „Laci bácsit”, aki bevezette őket az orgona rejtelmeibe. Először egy rövid dallamot játszott, aztán indult az ismerkedés.

 

Hogyan lehet hangot kicsikarni a billentyűkből, mire valók a manuálok, hogyan módosítják a hangzást, miként működnek a pedálok, mi az a redőny és mire való? A gyerek előbb félénken, majd egyre nagyobb lelkesedéssel próbálgatták a hangszert Fassang László értő és érzékeny vezetésével: futottak az ujjak a billentyűkön, ki-be ugráltak a manuálok, nyílt és csukódott a redőny, igazi dallamok születtek a Down-szindrómás gyerekek játékából. Végül Laci bácsi éneklésre szólította fel a kis közönséget; két kislány el is dalolta az „Érik a szőlő” kezdetű népdalt, amire az orgonavirtuóz több stílusban is improvizált.

Sűrű és valós élményekben gazdag egy órát töltöttek együtt a gyerekek a művésszel, aki a program zárásaként Bach egyik legnehezebb művét játszotta el. A gyerekek lenyűgözve nézték és hallgatták, aztán az egyik kisfiú odasúgta a kísérőjüknek: „Tanár néni, de jó lenne egy ilyen a suliba!”

Kell ennél több? Talán csak annyi, hogy legyen még sok ilyen megható délután.

A fotók Felvégi Andrea munkái.

 

A koncert az Európai Unió Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával, a KMOP 4.2.1/A_1-2008-0002. számon, a „Liszt Ferenc Zeneakadémiája, az európai felsőfokú zenei oktatás megújuló központja Budapesten” című program keretében jött létre.