Diákjegyek a Pulzus Vonósnégyes koncertjére

2015. február 4.

A február 10-én a Budapest Music Centerben rendezendő hangverseny műsorán Schumann A-dúr kvartettje és Szőllősy András vonósnégyese szerepel.

A Pulzus vonósnégyes 1999-ben alakult Lisszabonban. Első hangversenyeiket Portugáliában, majd hazatérve Magyarországon tartották. A vonósnégyes repertoárjának gerincét a kvartettirodalom remekművei alkotják Bachtól a kortárs magyar szerzőkig, de rendszeresen adnak elő más összeállításra írott kamaradarabokat is olyan vendégművészek közreműködésével, mint Jandó Jenő, Hegedűs Endre, Nagy Péter, Varga Gábor, Perényi Miklós, vagy Csalog Gábor. Az együttes primáriusa 2002-től Pilz János, az alapító Rajncsák István (brácsa) és Kusay H. Mahdi Kadduri (cselló) mellett a második hegedű szólamot Lesták Bedő Eszter játssza.
 

 

Pilz János a Zeneakadémián Kovács Dénes növendékeként végzett, a Hubay- és Zathureczky-versenyek győztese. 1986 óta a Keller Kvartett második hegedűse, az együttes tagjaként számos díjjal büszkélkedhet, és a legjelentősebb európai és amerikai hangversenytermekben léphetett fel. 2012 óta a Budapesti Vonósok koncertmestere. Lesták Bedő Eszter tanárai Pichner Teréz, Kapás Géza, Szabadi Vilmos és Rados Ferenc voltak a Zeneakadémián, és részt vett Zsigmondy Dénes, valamint Fenyves Loránd mesterkurzusain is. Az 1985-ben alakult Erkel Ferenc Kamarazenekar első hegedűse, 2003 óta pedig a Budapesti Fesztiválzenekar tagja. Rajncsák István 1989-ben diplomázott a Zeneakadémián, ezt követően a Magyar Állami Operaház zenekarában és a Budapesti Fesztiválzenekarban kezdett dolgozni. A Magyar Virtuózok Kamarazenekar alapító tagja. Jelenleg a Lisszaboni Szimfonikus Zenekarban játszik, és a Portugál Nemzeti Zenekari Akadémián tanít. Az együttes iraki származású csellóművésze, Kousay H. Mahdi Kadduri is a Zeneakadémián végzett, tanárai Mező László és Rados Ferenc voltak. Az 1992-es Popper-verseny győztese, négy lemezt rögzített a Hungaroton számára, és a Budapest Csellóegyüttes, valamint a Budapesti Fesztiválzenekar tagja.

A Pulzus Vonósnégyes február 10-ei koncertjére, melynek műsorán Schumann op. 41 no. 3-as A-dúr vonósnégyese és Szőllősy András kvartettje szerepel, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem hallgatói diákigazolványuk felmutatásával ingyenes belépőt igényelhetnek a Budapest Music Center pénztárában.