Díjat nyert Almási-Tóth András németországi rendezése

2013. március 25.

A Zeneakadémia tanára a linzi Reiman Akadémia Papageno-díját nyerte el tavaly bemutatott Hoffmann2012.com című darabjával.

A Zeneakadémia tanára a linzi Reiman Akadémia Papageno-díját nyerte el tavaly bemutatott Hoffmann2012.com című darabjával.

 

 

A Reiman Akadémia az egyik vezető zenei-színházi oktatási intézmény Ausztriában. A Papageno-díjat a német nyelvterület ifjúsági színházai számára alapították 2001-ben, a négy kategóriában átadott aranyszobrocskákkal a fiatalokban rejlő reativitást és önállóságot ismerik el. A 2013-as jelöltek közül a Hoffmann2012.com a legjobb előadás díját nyerte el. Almási-Tóth András a 2012. decemberében bemutatott darabról elmondta: "az Offenbach-opera ismert témáit használtuk fel, Jan F. Kurth pedig új muzsikát is kevert az eredeti alá. A történet az unalmas hétköznapi valóság és ellentéte, a világháló irrealitása közti kapcsolatról szól.”

 

A 12 éven felülieknek szánt "irreality show"-val arra kívántak rávilágítani, hogy „a fantáziavilág - ahogy E.T.A. Hoffmann novelláiban - nem rosszabb, mint a valóság és hogy az identitásukat kereső fiatalok, ha csalódások árán is, visszatalálnak a reális kapcsolatokhoz” – tette hozzá a rendező, aki a szereplőválogatás során kiszemelt fiatalok internetes szokásaikról összegyűlt anyagot is beleszőtte a produkcióba. A rendezőt korábban már két workshopra is meghívta Ludwigshafenbe az előadásban társrendezőként közreműködő Adorján Éva, a Hoffmann2012.com ötlete is egy ilyen workshopból indult. A 2012 decemberében, illetve 2013 januárban két-két alkalommal bemutatott előadás egy részletét mi is meg tudjuk mutatni videón:

 

 

 

Forrás: MTI/Lisztakademia.hu