Díszoklevél-átadó ünnepség

2012. szeptember 4.

A Régi Zeneakadémia Kamaratermében szeptember 2-án került sor azon egykori diákjaink megünneplésére, akik legalább ötven évvel ezelőtt végeztek egyetemünkön.

 

A tanévnyitót megelőző napon megtartott díszoklevél-átadó ünnepséget öröm volt abban a teremben átélni, amely a XIX. század végén itt alkotó zenei nagyjainkat is "láthatta" már. A napsütötte vasárnap délelőttön Batta András rektor ünnepi köszöntőjében hangsúlyozta, kiemelve az esemény jelentőségét, hogy a Zeneakadémia hagyományosan nemzedékek összekapcsolódásának ad teret.

 

Ennek jegyében került sor a beszédet követően a rendkívüli tehetségek osztályába felvételt nyert, az Akadémia előkészítő tagozatán tanuló 14 éves Devich Gergely csellóműsorára, édesanyja, Kovalszki Mária zongorakíséretével (Sammartini G-dúr szonáta, I. tétel; Mendelssohn: Dal szöveg nélkül). A színvonalas előadást a Liszt Ferenc Zeneakadémiáján 50, 60, illetve 65 évvel ezelőtt végzett diákoknak -- akik tanári, előadőművészi vagy zeneszerzői munkásságuk révén hosszú évtizedeken át öregbítették az intézmény hírnevét -- szóló arany-, gyémánt- és vasoklevelek átadása követte. Az ünnepeltek névsora, a rendezvény emelkedett légköre, valamint a teltházas Kamaraterem is aláhúzta annak fontosságát, hogy a díszoklevelek átadására a jövőben is önálló ünnepség keretében kerüljön sor.