Díszoklevelet kaptak a Zeneakadémia sok évtizede végzett diákjai

2023. szeptember 5.

Számos egykori növendék személyesen vette át arany-, gyémánt-, vas- és rubindiplomáját a Zeneakadémia immár hagyományos Díszoklevél-átadó ünnepségén.

Az eseményen Dr. Vigh Andrea rektor köszöntötte a megjelenteket, felidézve, hogy kevés olyan intézménye van hazánknak, amely nagyobb hatásfokkal terjesztette volna Magyarország jó hírét a világban, mint az immár 148 éves Zeneakadémia. „Olyan növendékeink, tanáraink voltak, mint Liszt és Erkel, Bartók és Kodály, Weiner és Kadosa, Ligeti és Kurtág, és a névsort hosszan sorolhatnám. A 20. század viharai persze nem kímélték az intézményt, de átadása, vagyis 1907 óta a Liszt Ferenc téri szecessziós zenepalota a béke szigeteként működik” – tette hozzá. Megindítónak nevezte, hogy a nagy elődök örököseként a pódiumon állhat, és köszöntheti a díszoklevelek átvevőit.

 

fotó: Zeneakadémia/Posztós János

 

„A Liszt és Erkel által alapított iskola kitörölhetetlen nyomot hagyott a 20. századon, s az évről évre hozzánk jelentkező sok száz felvételiző tehetségének bősége nyomán bátran kijelenthetjük: ami a fiatalokat illeti, nincs okunk kételkedni benne, hogy a Zeneakadémia meghatározó szereplője marad a hazai és nemzetközi zenei életnek” – hangsúlyozta – „egy pillanatra érdemes elgondolkozni azon, micsoda léptéket fog át egy intézmény történetében ez a közel másfél évszázad, hogy hány generáció munkája előzte meg a miénket. Iskolánk legkülönlegesebb vonása, hogy az alapító atyáktól egyenes ágon jutunk el a mai tanárokig, azaz Liszt, Hubay, Bartók, Kodály, Weiner és a növendékeik szellemi leszármazottjai vagyunk mindannyian”. A rektor utalt arra a zenei családfára, amelyben egymást követik a muzsikus generációk az intézményben. „Számomra rendkívül fontos ez az elnevezés. Szeretném, ha valóban úgy élnénk meg, hogy a Zeneakadémia egyetlen nagy család” – tette hozzá.

A díszokleveleket átvevőkről Dr. Vigh Andrea úgy fogalmazott: az 50 év elteltét jelző arany, a 60 év után járó gyémánt, a 65 év múlttal bíró vas és a bámulatra méltó 70 év távlatát jelző rubindiplomák átadásán óriási művész- és tanáregyéniségek jelennek meg szemünk előtt. „Az oklevelek átadásával a Zeneakadémia megerősíti összetartozását volt diákjaival, pályájuk elismeréséül, mintegy megkoronázva tevékenységüket nyújthatom át az okleveleket”.

 

A díjátadón készült fotók az alábbi galériában találhatók, a fotók felhasználása esetén kérjük, tüntessék fel a fotókreditet: Zeneakadémia/Posztós János.