Dr. Batta András rektor köszönőlevele

2011. október 30.

A bayreuthi ünnepi Liszt-koncert

valamennyi közreműködője számára!


Kedves Barátaim!

 

             Felejthetetlen élményben volt részünk alapító mesterünk, Liszt Ferenc születésnapjának 200. évfordulóján Bayreuthban. Ezen a napon fejet hajthattunk sírjánál, és megszólaltathattuk azokat a szent hangokat, amelyek ilyen hosszú idő távlatából is eljutottak hozzánk. Megszólaltathattuk legnagyobb művének, a Christus oratóriumnak részleteit, az előtt a közönség előtt, amely a Wagner-kultuszban nőtt fel. Megéreztettük a Németországban zeneszerzőként alig ismert Liszt Ferenc jelentőségét, meghatottságot és lelkes ünneplést váltva ki a megemlékezés hallgatóságából.

             Tanúi voltunk annak, miként rója le kegyeletét Wagner városa Liszt előtt, jelen voltunk a történelmi köszönet pillanatában, amint az egykor magányos bayreuthi haldokló alakja diadalmasan felmagasodik. Mindez olyan hőfokra hevítette érzelmeinket – úgy érzem, mindannyiunk nevében mondhatom – ami életünk egyik különleges napjává avatta 2011. október 22-ét.
              Rendkívüli büszkeséggel írom le: a Liszt Akadémia jelen lévő és a távolból ránk gondoló, felkészítő tanárai, a fáradságot nem ismerő szervező munkatársak, a szólisták (Rácz Rita, Balogh Eszter, Pataki Potyók Dániel, Szegedi Csaba), régi és jelenlegi hallgatóink a zenekarban és a kórusban egyaránt méltók voltak a nagy eseményhez. Azt gondolom, Magyarország legszebb üzenetét vittük el Európának. Ahogyan Liszt Ferenc tette, egész életén át, azzal a rajongással, azzal az izzással.


            Miközben e sorokkal megköszönöm Bayreuthnak (önkormányzat) és Budapestnek (Hungarofest) e gyönyörű esemény létrejöttének lehetőségét, Nicolaus Richternek (Bayreuth) és Fischer Ádámnak – aki sajnos betegsége miatt nem lehetett velünk – az ötletet és a kitartó segítséget, Kovács Lászlónak a szakavatott, rugalmas helyettesítést, Gál Tamásnak a betanítás odaadó munkáját, Erdei Péternek az egyedülálló kórus-hangzás varázsát és a prófétai jelenlétet, hangszeres tanárainknak a felkészítést, egyben köszönetet mondok annak a mintegy 170 hallgatónknak, akik fegyelmezetten, szívvel-lélekkel adták tudásuk javát, bizonyítva, hogy a Liszt Akadémia valóban az európai zenei felsőoktatás egyik fontos központjává válhat – amint európai uniós fejlesztési projektünk vállalt címe hirdeti.
           Köszönetet mondok továbbá Wendler-Baross Juditnak, Tötös Krisztának, Kovács Tamásnak, Handler Andrásnak, Lakatos Gergelynek és a turné külsős technikai munkatársainak a biztos háttér, a zökkenőmentes kiutazás és a hazajövetel megteremtéséért.

            Azt gondolom, sikerült kifejeznünk Liszt emléke, szelleme felé nem halványuló hálánkat azért, hogy késői örökösei lehetünk.

 

Genie oblige!

Batta András