Dukay Barnabás és Ábrahám Márta előadása

2015. február 19.

Johann Sebastian Bach születésének 330. évfordulója alkalmából Dukay Barnabás zeneszerző és Ábrahám Márta hegedűművész interaktív előadást tart a d-moll chaconne-ról.


Időpont, helyszín:

2015. március 19. (csütörtök), 15:00-18:00, Zeneakadémia Liszt téri Főépület, XXIII. terem
2015. március 20.  (péntek), 15:00-18:00, Zeneakadémia Liszt téri Főépület, X. terem

 

Az előadás a Zeneakadémia hallgatói számára nyitott.

Kérjük, hogy minden érdeklődő hozzon magával kottát és ceruzát!

Jelentkezni Szabó Ágnes tanszéki ügyintézőnél lehet a szabo.agnes[kukac]zeneakademia.hu címen, március 13-ig!
 

 

A mű csaknem 300 éves életpályája során sok egyéni előadói megközelítés és jó néhány későbbi - zeneszerző nagyságok által fémjelzett - átdolgozás látott napvilágot.

A darab páratlan karrierje inspirálta Dukay Barnabást és Ábrahám Mártát az alapos, és a szokásosnál mélyebb vizsgálódásra. Elemzésük hiánypótló, nemcsak hazai, de nemzetközi viszonylatban is.Véleményük szerint a zeneszerzői gondolkodás és a hegedű-technikai megközelítés egymást áthatva (s ebben Bach szellemét követve), lehet csak képes az elmeszesedett hagyományokon ("így szoktuk") és szétszórtságon alapuló művészetidegen előadói gyakorlat megújítására. Szerkezeti elemzésen alapuló előadásuk célja olyan információk és valós tartalmak felmutatása, amelyek hozzásegítik az érdeklődőt egy tisztább, a mű szelleméhez hűbb értelmezéshez.

Számtalan kérdést, dilemmát, sőt titkot rejt Bach Chaconne-ja, azonban meggyőző, hiteles megoldás, magyarázat nem született ezidáig. Téma, forma, szerkezet, szimmetria-aszimmetria, arány, tempó, s az ezekből fakadó, interpretációra vonatkozó következmények azok a témakörök, amelyekre választ ad Dukay Barnabás és Ábrahám Márta előadása.

 

Címkék