ECMA: Négy fiatal európai vonósnégyes műhelymunkájának eredménye a Zeneakadémián

2020. február 13.

Johannes Meissl neves hegedűművész, kamarazenész és tanár is kíváncsi az Európai Kamarazenei Akadémiával (ECMA) együttműködésben zajlott mesterkurzus után szervezett ingyenes koncertekre február 15-én és 16-án a Solti teremben.

A több mint másfél évtizede sikeresen működő Európai Kamarazenei Akadémia (ECMA) tagjai között neves fesztiválok, intézmények képviseltetik magukat. A kamarazenei hagyományok ápolását, ifjú formációk bemutatását célul tűző rangos szervezet nemrég vette fel társult tagjai sorába a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemet. A hivatalos indoklás szerint ugyanis a 20. századi kamaramuzsika hagyományainak meghatározó műhelyeként a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem e műfajt világhírű előadó-együttesekkel gazdagította, és ma is fontos területként műveli.

Az idén először tehát a Zeneakadémia is részt vesz az Európai Kamarazenei Akadémia programjában, ami a Liszt Ferenc téri főépület jegypénztárában igényelhető ingyenes belépővel látogatható koncertekkel ér véget. A budapesti workshopon részt vevő formációknak az ECMA egyik művészeti vezetője, a neves hegedűművész, kamarazenész és tanár, a bécsi zeneakadémia rektorhelyettese, Johannes Meissl és Patrick Jüdt, a berni zeneművészeti egyetem oktatója tart mesterkurzust.

A Solti teremben február 15-én és 16-án tartandó két koncerten négy, fiatalokból álló kamarazenekar, egy francia, egy bécsi székhelyű és két magyar formáció elmélyült műhelymunkával kialakított, fiatalosan friss olvasatában hallhatjuk a kvartettirodalom néhány alapművét.

 

A Selini Quartet tagjai: Nadia Kalmykova, Ljuba Kalmykova, Loredana Apetrei és Loukia Loulaki

 

Az első esten Beethoven C-dúr („Razumovszkij”) vonósnégyesét a Quatuor Métamorphoses játssza el. A kvartett a párizsi Conservatoire növendékeiből alakult 2016-ban, összetételében pedig a vonósnégyes-játék lényegét testesíti meg, hiszen különböző zenei háttérrel rendelkező tagjai egyéni karakterüket egymással összehangolva jutnak művészileg egységes és éppen ezért rendkívül izgalmas közös nevezőre. Az Európai Kamarazenei Akadémia programjában 2018 óta részt vevő Kruppa Vonósnégyes Mendelssohn 6. (f-moll) vonósnégyesét adja elő. A kvartettet 2012-ben alapították a Zeneakadémia növendékei Kruppa Bálint vezetésével, és olyan művészek segítették a formáció fejlődését, mint Keller András, Devich János, Devich Sándor és Takács-Nagy Gábor, a négy fiatal művész részt vett a világhírű Emerson Quartet mesterkurzusán is.

A másnapi hangversenyen a különböző nemzetiségű muzsikusokból álló Selini Quartet ugyancsak a Mendelssohn-művet játssza el: a 2016-ban Bécsben alakult kvartett már számos fesztiválon, versenyen, rangos koncerthelyszínen szerepelt nagy sikerrel, 2020 és 2022 között pedig az Osztrák Külügyminisztérium ösztöndíjában is részesül. A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem hallgatóiból alakult Korossy Kvartett Bartók 2. vonósnégyesét adja elő: a formáció azzal hívta fel magára a figyelmet 2019-ben, hogy kiugró teljesítménnyel kategóriagyőztesként szerepelt a Weiner Leó Országos Kamarazenei Versenyen.