Életre szóló közös élmények egymástól távol élő muzsikusok között

2020. június 29.

Február 15. és 20. között a patinás londoni Trinity Conservatoire szervezésében mesterkurzuson és két különleges koncerten vettek részt egyetemünk brácsás növendékei Nagy-Britanniában.

Három rangos európai zenei felsőfokú intézmény – a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem, a Kunstuniversität Graz és a Trinity Laban Conservatoire for Music and Dance – magyar, angol, osztrák, spanyol, japán, ausztrál, indiai, kazah, kolumbiai, venezuelai, chilei és olasz brácsás hallgatóiból alakult az az együttes, amellyel az intézmények elismert tanárai, Rivka Golani és Bársony Péter közös koncertet adtak a londoni Royal Naval Chapel koncertteremben. A műsoron tíz kortárs ősbemutató szerepelt, a kanadai, magyar, izraeli, spanyol és brit zeneszerzők között hazánkat Hollós Máté, Kondor Ádám, valamint Balogh Máté, a Zeneakadémia oktatója képviselte. A művek Rivka Golani és Bársony Péter felkérésére születtek, az ajánlások pedig egy kanadai őslakos népcsoportnak, a feketeláb (Blackfoot) indiánoknak szólnak. „Egészen különleges volt ez a projekt: a közös zenélés mellett egy különleges távoli kultúrával is megismerkedhettünk. Életre szóló élményt adott mindenkinek ez az utazás. Hihetetlen volt, ahogyan a világ különböző pontjairól érkezett muzsikusok egyetlen pillanat alatt találták meg a közös pontot, barátságokat kötöttek, mindezt a zene nyelvén, az együtt muzsikálás örömén keresztül” – hangsúlyozta Bársony Péter brácsaművész, a Zeneakadémia oktatója.

A koncert próbáival egy időben a hallgatók Rivka Golani mesterkurzusán is részt vettek, majd február 19-én a különleges, garázsból kialakított Peckham Levels kulturális központban rendezett hangversenyen is bemutathatták tudásuk legjavát.

 

A tanulmányútról készült film hamarosan elkészül, addig is az előzetes itt nézhető meg:

 

Fotók az útról: