Elhunyt Kertész Lajos

2023. január 30.

A Zeneakadémia és a Bartók Konzervatórium egykori tanára életének 98. évében távozott.

Kertész Lajos zongoraművész-tanár, református teológus 1925-ben született Gyulán.

1950-ben református lelkészként végzett a Debreceni Tudományegyetemen, 1949 és 1954 között a Zeneakadémia zongora szakán tanult Antal István osztályában, aki mellett olyan neves mesterei is voltak, mint Kodály Zoltán, Járdányi Pál, Banda Ede, Bartha Dénes, Szabolcsi Bence és Vásáry Tamás. Diplomája megszerzése után közvetlenül elkezdett tanítani a Bartók Konzervatóriumban, 1987-től 1995-ös nyugdíjba vonulásáig billentyűs tanszékvezető volt. 1982 és 1991 között a Zeneakadémia Tanárképző Intézetében is oktatott.

Zongoristaként különös figyelmet fordított a magyar zeneszerzők műveinek népszerűsítésére, lemezei közül Liszt-, Bartók- és Kodály-felvételei a legismertebbek. Előadóművészi tevékenysége mellett számos cikket írt és előadást tartott. A Magyar Kodály Társaság alapító és tiszteletbeli tagja volt, több szakmai díj mellett 1995-ben Magyar Köztársasági Arany Érdemkereszttel ismerték el munkásságát.

„Konzis »oszlopos« tanárunk volt Kertész Lajos. Mély fájdalommal búcsúzunk kiváló, végtelenül elkötelezett, emberséges és nagy szakmai tudású kollégánktól.” (Dr. Vigh Andrea rektor)