A legfontosabb osztály számomra – és a magyar zenészek százai számára – a kamarazenei osztály volt.

Solti György

Elhunyt Kurtág Márta

2019. október 18.

A Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola és a volt Tanárképző Intézet egykori tanára 92 évesen távozott.

Kurtág Márta a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán szerzett zongoraművész diplomát Antal István és Hernádi Lajos tanítványaként, kamarazene mesterei Weiner Leó és Mihály András voltak. Kadosa Páltól magánúton összhangzattant, formatant és zeneszerzést tanult.

1953 és 1963 között zongorát tanított a budapesti Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskolában, 1972-től pedig a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola Tanárképző Intézetének korrepetitor-tanáraként dolgozott.

 

Kurtág György és Kurtág Márta. Fotó: Marjai Judit
 
 

Több mint hat évtizedig Kurtág György felesége és műveinek avatott tolmácsolója volt. Rendszeresen koncerteztek közösen, Kurtág kompozíciói mellett gyakran szólaltatták meg Bach koráljainak négykezes átiratait is. Olyan neves fesztiválokon és koncerttermekben léptek fel, mint a Palais Garnier (Festival d’Automne à Paris), a Piano aux Jacobins (Párizs), a Théàtre du Jeu de Paume (Aix-en-Provence), a Jerusalem Music Center, az Aldeburgh Festival, a Library of Congress (Washington), a Carnegie Hall (New York), a Tonhalle (Zürich), a Mozart-hét (Salzburg) vagy a Bécsi Ünnepi Hetek.

Zongorajátékát az ECM, a Col Legno és a BMC is rögzítette. 2009-ben lemezre vette Beethoven Diabelli-variációit, az album a BMC Records gondozásában jelent meg.

2017-ben férjével együtt a zene világához való kiemelkedő hozzájárulásukért, valamint hosszú és odaadó zenei együttműködésükért a Franco Buitoni-különdíjjal tüntették ki. „Kurtág György kimagasló zeneszerző, de mindig vele volt Márta, a csodálatos zongoraművész. Ők együtt szeretik a zenét” – hangsúlyozta a díj átadásakor méltatásában Uchida Mitsuko zongoraművész.