Elhunyt Lubik Hédy

2022. május 25.

A Zeneakadémia egykori hárfatanára életének 88. évében távozott.

Lubik Hedvig néven született 1934. június 20-án Budapesten. Először zongorázni tanult, majd tizenkét éves korától hárfán kezdett el játszani, a Zeneakadémiát Rékai Miklós növendékeként végezte 1946 és 1956 között.

1952-től 1987-ig a Magyar Állami Operaház zenekarának művésze, 1968-tól a Budapesti Kamaraegyüttes tagja volt. Az ország szinte összes zenekarával koncertezett itthon, valamint Európa különböző országaiban, Japánban, Mexikóban és az Egyesült Államokban.

A Zeneakadémián majdnem négy évtizeden át, 1959-től 1996-ig tanított hárfát és kamarazenét (1984–1996 között egyetemi tanárként).

Munkásságát 1974-ben Liszt-díjjal, 1987-ben Érdemes Művész kitüntetéssel, 1995-ben a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztjével ismerték el.

 

Lubik Hédy (forrás: BMC)

 

Lubik Hédy volt minden bizonnyal a Zeneakadémia leghosszabb ideig tanító hárfatanára. Nemzedékeken átívelő oktatói pályafutás áll mögötte, és számtalan tehetséggel foglalkozott. Kiemelkedő magyar karmestereink, mint Ferencsik János, Kórodi András, Mihály András, Lehel György, Lukács Ervin vagy Medveczky Ádám rendkívüli módon elismerték, és nagyon szerettek is dolgozni vele. Lubik Hédy számára az Operaház az egész világot jelentette csakúgy, mint saját zenekara és a Filharmóniai Társaság Zenekara. Állandó vendégművésze volt a Magyar Rádió Zenekarának, valamint az Állami Hangversenyzenekarnak, és kisebb zenekarokban is rendszeresen játszott. Távozása nagy űrt hagy maga után, kiváltképpen az idős generáció tagjaiban.

Dr. Vigh Andrea hárfaművész, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem rektora