Elhunyt Ökrös Csaba

2019. június 27.

A Népzene Tanszék tanárát 59 éves korában érte a halál.

Ökrös Csaba 1960. június 17-én született Szolnokon. Az általános iskolát ének-zene szakon kezdte el Jászberényben, kilencéves korában kezdett hegedülni. Az érettségi után felvételt nyert az egri Ho Si Minh Tanárképző Főiskola ének-zene–történelem szakirányára, ahol másfél évet tanult. 2010-ben bachelor, 2012-ben master diplomát szerzett a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem népzene képzésén.

1976-ban kezdte el a hangszeres népzene gyűjtését Kallós Zoltán segítségével és irányításával Erdélyben, ugyanebben az évben került a sátoraljaújhelyi Hegyalja Néptáncegyüttes zenekarába, ahol tapasztalt zenészektől leshette el a zenekarvezetés fortélyát. Tanulmányai után a bostoni MIT Egyetemen töltött két nyarat hegedű és magyar népzene oktatásával; onnan hazatérve a Bartók Néptáncegyüttesben tíz éven át hegedült, mellette Tímár Sándor meghívására az Állami Népi Együttesben négy évet muzsikált. 1986-ban Zsuráfszki Zoltánnal megalapította a Kodály Kamara Táncegyüttest, megszűnéséig a zenekar állandó zenésze és zenei szerkesztője volt. Szintén ez évben megalapította az Ökrös Együttest Molnár Miklós hegedűssel és Kelemen László brácsással, 1990-ben csatlakozott hozzájuk Mester László brácsás és Doór Róbert bőgős. Tizenhét éven keresztül népszerűsítették a magyar népzenét koncertekkel és tanítással, itthon és külföldön egyaránt. 2004 és 2007 között a Honvéd Művészegyüttes Hegedős Zenekarának tagja volt, 2008 és 2012 között a Téka Együttesben muzsikált.

1989-től tíz éven át az Óbudai Népzenei Iskolában, majd négy évet a szentendrei Vujucsics Tihamér Zeneiskolában tanított, ezzel párhuzamosan a szigetmonostori Zöld Sziget Iskolában két évig oktatott hegedűt a 6–18 éves korosztálynak. 2010 szeptemberétől volt a Népzene Tanszék hegedűtanára, 2012 szeptemberétől a Kodály Zoltán Magyar Kórusiskolában is oktatott.

Munkásságát 2007-ben Kodály-díjjal, 2012-ben Regionális Prima Díjjal, valamint 2019-ben Liszt-díjjal ismerték el.

 

„A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem és annak Népzene Tanszéke búcsúztatja egyik első diákját, majd később oktatóját, adjunktusát. Ökrös Csaba az országosan ismert és elismert népzenész, aki a táncházmozgalom első generációjához hasonlóan még erdélyi falusi zenészektől tanult, 2007-ben a Zeneakadémián új szakirányként indult népzenészképzésre 47 évesen jelentkezett. Pedig hangszeres tudása, a magyar népzenei hagyományról meglévő ismeretei alapján már akkor taníthatott volna óraadóként. De ő először inkább elvégezte az öt évet, mindenkor példát mutatva a nála 25 évvel fiatalabb diáktársainak a műfaj iránti odaadásból, tanulásból és szorgalomból. Vágyott a tanulmányok alatt elsajátítható, szélesebb körű, általános zenei ismeretek és tudás után. A tanszakon végzett tanulmányai vezették azután a zeneszerzés felé, amelyben hatalmas repertoárismerete, az immár vérévé vált magyar népzenei dallam- és motívumkincs szolgált számára biztos alapul. Az évek során számos színpadi mű kísérőzenéje fűződik nevéhez. Tanulmányait követően a népi hegedűjáték oktatójaként segítette munkánkat, és adta át tudását tanítványainak. Hiteles előadóként, hiteles tudással és hiteles emberként. Előadóművészetét 2019-ben Liszt-díjjal ismerték el. Betegsége gyorsan támadott, elbúcsúzni sem maradt ideje. Elvesztése pótolhatatlan hiány mindannyiunk és az egész táncházmozgalom számára. Most már az égiek zenekarában játszik mestereivel, Kalotaszeg hírneves prímásának, Neti Sándornak a jobbján. Köszönjük, hogy ismerhettük, és vele dolgozhattunk! Emlékét megőrizzük, nyugodjék békében!”

(Richter Pál, a Népzene Tanszék vezetőjének visszaemlékezése)