Magyarország, ahol ma is alig élnek többen tízmilliónál, annyi muzsikust és oly sok kiváló zeneművet adott a világnak. Hálás vagyok, hogy ott születtem, és ott tanulhattam.

Solti György

Elhunyt Ruzsonyi Béla nagybőgőművész

2021. október 6.

A Vonós Tanszék egykori tanára életének 80. évében távozott.

Ruzsonyi Béla 1942. július 4-én született Zircen. 1956-tól 1962-ig a győri konzervatóriumban tanult Tárnai Antalnál, majd a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola nagybőgő szakán folytatta tanulmányait Tibay Zoltán növendékeként, ahol 1966-ban szerzett diplomát.

1958-tól 1961-ig a Győri Szimfonikus Zenekarban játszott, emellett tagja lett a Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekarának is, ahol 1966 óta volt a bőgőszólam vezetője. 1991 és 2007 között tanított a Zeneakadémián.

Kamaramuzsikusként játszott a Bartók, a Weiner és a Kodály vonósnégyessel, valamint közreműködött a Liszt Ferenc Kamarazenekarral. Játékát számos lemezfelvétel őrzi.

Művészi munkáját az Operaház 2001-ben Oláh Gusztáv emlékplakettel ismerte el.

„Növendékeit saját példájával is a közösségi muzsikálás lehetőségeiben, örömeiben való kiteljesedésre nevelte. Hangszere szeretetét, szakmai elhivatottságát tanítványai viszik tovább.” – nyilatkozta róla Kubina Péter, a Vonós Tanszék csoportvezető tanára.