Elhunyt Szilvágyi Sándor

2021. szeptember 27.

Az Artisjus- és Liszt Ferenc-díjas gitárművész, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem, a Bartók Béla Zeneművészeti és Hangszerészképző Gyakorló Szakgimnázium és a Pécsi Tudományegyetem tanára, a gitároktatás budapesti szakfelügyelője 57 évesen távozott.

Szilvágyi Sándor 1964-ben született Budapesten. 1981-től Roth Edénél, 1985-től pedig Debrecenben Tokos Zoltánnál tanult, művésztanári diplomáját kitüntetéssel szerezte meg 1988-ban. 1994 és 1997 között Bécsben szerzett koncertdiplomát, szintén kitüntetéssel; tanára Prof. Walter Würdinger volt. 1990-től 1997-ig a Debreceni Zeneművészeti Főiskolán, 1996 óta pedig a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola és Gimnáziumban oktatott. 2002 óta volt gyakorlatvezető a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen, 2009-től tanársegéd, majd adjunktus a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Karán. Mesterkurzust tartott Németországban, Izraelben, valamint hazai fesztiválokon, zenei rendezvényeken. Budapesti szaktanácsadóként a Magyar Gitárosok Egyesületét képviselte a Magyar Zenei Tanácsban. Minden évben továbbképzést szervezett és vezetett gitártanárok részére.

Rendszeresen fellépett Magyarországon és külföldön, állandó kamarapartnere volt Matuz István és Gyöngyössy Zoltán. Többször játszott a Szombathelyi Nemzetközi Bartók Szemináriumon és az Esztergomi Szendrey-Karper László Nemzetközi Gitárfesztiválon, utóbbi rendezvény kuratóriumának haláláig tagja volt. Közreműködött a Nemzeti Filharmonikusok, a Budapesti Fesztiválzenekar, a Magyar Rádió Zenei Együttesei, az UMZE, az Intermoduláció és a Componensemble hangversenyein. A gitár mellett mandolinon is gyakran játszott többek közt Jeney Zoltán, Kurtág György, Gustav Mahler és Pierre Boulez kompozícióiban. Kiemelt szerepet kapott előadói tevékenységében a 20. századi, illetve kortárs zene, azon belül is a hazai szerzők művei. Magyar gitárosként elsőként játszotta Kurtág György Grabstein für Stephan, Pierre Boulez Le Marteau sans maître és Arnold Schönberg Serenade című művének gitárszólamát.

Munkásságáért 2006-ban Artisjus-díjat, 2007-ben Liszt-díjat vehetett át. Számos rádió- és TV-felvétel őrzi játékát, 1994-ben szólólemeze is megjelent.

 

A magyar gitáros közösség az egyik legmeghatározóbb, legszeretettebb tagjától búcsúzik.

Szilvágyi Sándor élete a zenéről, az előadó-művészetről, a tanításról szólt. Amerre nézünk, megtaláljuk az általa elvetett magokat úgy a növendékekben, az általa útra bocsátott zenetanárokban, mint a kollégáiban, barátaiban, közönségében is. A minőség kérlelhetetlen keresése színpadon és tanteremben nála megkérdőjelezhetetlen volt, mindezt végtelen szeretettel, toleranciával tette. Aki nála tanulhatott, örök útmutatásként, szakmai és emberi példaképként viszi tovább gondolatait, tanítását. Hiánya pótolhatatlan űrt hagy maga után az oktatásban és a koncertéletben is.

Eötvös József, a Vonós Tanszék vezetője