Elhunyt Zempléni Kornél

2013. július 23.

Kilencvenegyéves korában érte a halál a Nemzeti Zenede, illetve a Zeneakadémia legendás zongoraművész-tanárát.

Kilencvenegyéves korában érte a halál a Nemzeti Zenede, illetve a Zeneakadémia legendás zongoraművész-tanárát.

 

Életútját Malina János foglalta össze a 2000-ben, a Zeneakadémia 125. születésnapjára jelent meg Gádor Ágnes és Szirányi Gábor szerkesztésében a Nagy tanárok, híres tanítványok című kötetben. Innen idézzük az alábbi bekezdéseket:

 

Zempléni Kornél édesanyja hegedűtanár volt, de a tágabb családban is akadtak muzsikusok. A debreceni zeneiskolában az egykori Senn Irén tanítvány Galánffy Lajosnál kezdte meg zongoratanulmányait, aki a részletek iránti érzékenységet táplálta növendékeibe. Később Szabó Emilhez került, aki zenelméletre, zeneszerzésre oktatta. A híres debreceni tanár növendéke volt többek közt Vásáry Tamás is. Zempléni 1940-ben nyert felvételt a Zeneakadémiára, ahol Böszörményi-Nagy Béla tanítványa lett. Zeneszerzés-stúdiumokat Siklós Albertnél, majd annak korai halála után Kókai Rezsőnél végzett. Az 1943-as Liszt versenyen II. helyezést ért el. 1943-őszén Dohnányi Ernő felvette mesteriskolájába (Siki Bélával, Szolcsányi Györggyel egy időben), de ez mindössze a német megszállás napjáig, 1944. március 19-ig tartott. A rövid időszak mégis meghatározó élmény volt Zempléni Kornél számára, aki Dohnányi inkább illusztráló, mintsem szavakban kifejtett tanítási módszerével megtartott óráit máig "ajándéknak” tekinti.

 

Zempléni Kornél

 

1947 első napjától folytat tanári tevékenységet, először a Nemzeti Zenedében, majd a Bartók szakiskolában. A háború utáni időszak két fontos zenei versenyén, az 1948-as Bartók versenyen, illetve az 1949-es VIT versenyen kiemelkedő sikerrel szerepelt, s ezzel nemcsak országos koncertkarrierje kezdődött el, hanem az akkor bejárható európai országokban is vendégszerepelt. 1955-ben egy magyar zenei küldöttség tagjaként Kínában turnézott, majd a hatvanas évek elejétől több nyugateurópai országban is megfordult, többek között Ferencsik Jánossal, Lehel Györggyel. Egyik zeneakadémiai szólókoncertjéről ezt írta kritikusa: „Csak a kivételes, őszinte elragadtatás hangján számolhatunk be Zempléni Kornél zongorázásáról. S hadd szóljunk itt először valóban magáról a zongorázásról, arról a rendkívül szép és természetes, minden árnyalatban egészségesen, gyönyörűen csengő hangzásról, amely a művész játékát jellemzi. Ez a csodaszép hangszín [...] s a biztos, érezhetően megalapozott technikai bázis teszi lehetővé, hogy a kimagasló intelligenciájú és ízlésű, mélységesen muzikális művész gazdag, az évek múlásával egyre elmélyültebb lírája szabadon kibontakozhasson. Töretlen ívű, nagyszerű koncertjén az elsőtől az utolsóig minden hang a helyén volt; ott és úgy, ahogyan kell, s valamennyit érzelmi tartalom, őszinte és szuggesztiv poézis hatotta át...

 

Zempléni Kornél 1964-ben lett a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola tanára. 1982/83-ban a zongoratanszék vezetője volt. 1984-től 1986-ig Japánban tanított az Osaka University of Arts vendégprofesszoraként, majd hazatért Budapestre, a Zeneakadémiára. „[...] tanárként az a dolgom, hogy ráneveljem a növendéket a folyamat helyes – és az ő alkatának megfelelő – kialakítására. Hogy miből áll ez a folyamat? Legelsősorban a meg- és felismerésből [...] A megismerés általános, a felismerés már részletekbe menő tartalmi elemzésre vonatkozik...” – nyilatkozott Zempléni Kornél tanári hitvallásáról.

 

Rohmann Imre e szavakkal köszönötte 85. születésnapja alkalmából: „Tőled tanultuk, hogy az előadóművész feladata mindenekelőtt a szerző iránti alázat. Mi a zeneszerző médiuma vagyunk, soha nem kerülhetünk a mű elé. Ezt nem csak a tanteremben tanítottad, de gyönyörű koncertjeiden meg is valósítottad. Olyan darabokat, mint például Schumann Kinderszenenje, Mozart h-moll adagiója vagy Debussy Prelűdjei, azóta sem hallottam olyan megkapóan-szépen, mint Tőled. A Rád jellemző gyönyörű, éneklő, telt, de mégis áttetsző zongorahangzást Rajtad kívül talán csak mestered, Dohnányi Ernő felvételein véltem felfedezni.”

 

1954-ben és 1963-ban Liszt Ferenc-díjat kapott, 1976-ban Érdemes Művész címmel tüntették ki, 1997-ben pedig  Bartók-Pásztory-díjban részesítették. A Zeneakadémia köztiszteletben álló professor emeritusaként 2008-ban Weiner Leó Emlékdíjjal tüntette ki dr. Batta András rektor, évtizedeken át Weiner Leó szellemében kifejtett odaadó és eredményes művészi és tanári munkásságáért.

 

Zempléni Kornél 2013. július 22-én hunyt el.