Elkezdődött a 6. Marton Éva Nemzetközi Énekverseny

2024. szeptember 1.

A névadó művésznő köszöntőjével, majd a versenyzők fellépési sorrendjének kisorsolásával vasárnap este megkezdődött a Zeneakadémia hatodik Marton Éva Nemzetközi Énekversenye, amelynek elődöntőiben 56 fiatal tehetség léphet a közönség elé.

Az intézmény versenyeinek hagyománya szerint a legfiatalabb induló, a huszonöt éves Machida Amane japán szoprán húzta ki az első fellépő sorszámát, aki a kazah szoprán, Guldana Aldadossova lesz. A többiek betűrendben követik egészen az ábécé végéig, majd onnan elölről. Ez a sorrend az egész verseny alatt érvényes lesz. 

A kötelező repertoáron Liszt-dalok mellett számtalan operaária szerepel, a népszerű művektől a kevéssé ismertekig. A Zeneakadémia Solti termében hétfőtől szerdáig tartó öt elődöntőre és a csütörtöki két középdöntőre a belépés ingyenes, regisztrálni sem kell. E fordulókban zongorakísérettel állnak pódiumra a versenyzők.

Jegyek még elérhetők a Nagyteremben tartandó szombati döntőre és az azt követő eredményhirdetésre, valamint a vasárnapi, operaházi gálára, amelyen átadják a verseny díjait és a különdíjakat. E két eseményen a Magyar Állami Operaház zenekarával és Halász Péter vezényletével lépnek fel a fiatal tehetségek.

Az élő internetes közvetítésnek köszönhetően mindemellett a világ minden pontjáról követhetik a versenyfolyamot az érdeklődők. 

Szerda este derül ki a középdöntőkbe jutottak névsora, csütörtök este pedig az, hogy közülük kik kerültek a döntőbe.

„Köszönöm, hogy eljöttek, és bizalmat szavaztak nekünk arra, hogy meghallgathassuk önöket, és kiválaszthassuk a legjobbakat” – mondta Marton Éva a sorsoláson. A fiatal tehetségeknek azt tanácsolta: ne a nagy hangerővel igyekezzenek kitűnni, hanem a finomságokat, az érzelmeket mutassák meg. A Marton Éva-különdíjat az MMA támogatásával a gálán veheti át az a versenyző, akinek a versenyen nyújtott különleges teljesítményét művésznő külön díjazza.

A 75 000 euró összdíjazású, a MOL – Új Európa Alapítvány és az NKA támogatásával megvalósuló verseny rangos nemzetközi zsűrijében Marton Éva Prof. em. KS. elnökletével ismét az operavilág magyar és külföldi kiválóságai foglalnak helyet: Miguel Lerín, az egyik legbefolyásosabb spanyol művészeti menedzser; Peter Mario Katona, a londoni Royal Opera House casting directora; Christina Scheppelmann, német származású menedzser, a Seattle Opera igazgatója és jövő évtől a brüsszeli La Monnaie vezetője, Anatoli Goussev ukrajnai születésű, Olaszországban élő és dolgozó tenor, énekmester; Vittorio Terranova olasz tenor; Dmitrij Vdovin, a Bolsoj Színház ifjúsági operaprogramjának igazgatója; Meláth Andrea mezzoszoprán, a Zeneakadémia Ének Tanszékének vezetője; valamint Ókovács Szilveszter, a Magyar Állami Operaház főigazgatója.

Az első versenyzők már szombaton jelentkeztek a Versenytitkárságon, többen már próbát is tartottak. E célra a szervező Zeneakadémia biztosít zongorás tantermeket. Ezen felül mindenkinek lehetősége van akusztikai próbára is az elődöntőknek helyet adó Solti Teremben. További segítség, hogy aki nem hozott magával zongorakísérőt, annak biztosít az intézmény.

A 6. Marton Éva Nemzetközi Énekversenyre harminckét ország 106 női és 90 férfi énekese adott be érvényes pályázatot a világ minden tájáról, közülük az előzsűrizés után 84-en kaptak meghívást az élő fordulókba.